<p>Jantina Wijnakker werkt sinds deze week als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp &eacute;n de ambulance. Ze doet dit samen met ambulanceverpleegkundige collega Bram Koster.</p>

Jantina Wijnakker werkt sinds deze week als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp én de ambulance. Ze doet dit samen met ambulanceverpleegkundige collega Bram Koster.

(Foto: ETZ Fotografie & Film)

ETZ-verpleegkundigen rijden ook op de ambulance

Spoedeisende Hulp-verpleegkundige Jantina Wijnakker heeft onlangs haar diploma als ambulanceverpleegkundige ontvangen. Daardoor is ze nu bevoegd haar baan op de afdeling Spoedeisende Hulp van het ETZ te combineren met het werken op de ambulance van de Regionale Ambulancevoorziening Brabant-Midden-West-Noord. Een primeur voor het ziekenhuis.

Tilburg - “Die combinatie bevalt mij heel goed”, zegt Jantina (31). “Ik kan patiënten op de SEH nu nog beter begeleiden, omdat ik weet hoe ze in de ambulance worden opgevangen en verzorgd. Door beide functies te combineren, krijg ik meer inzicht in twee verschillende werelden. Bovendien zorgt dit voor een betere en efficiëntere samenwerking tussen Spoedeisende Hulp en ambulance en meer wederzijds begrip”. 

Aparte organisaties

Anders dan veel mensen denken, zijn de ambulancedienst en het ziekenhuis aparte organisaties. Verpleegkundigen stonden altijd voor de keuze: werken in het ziekenhuis of werken op de ambulance. Dat hoeft nu niet langer, omdat het ETZ en de RAV samen investeren in opleiden en behouden van medewerkers. Jantina is de eerste verpleegkundige die de opleiding tot ambulanceverpleegkundige heeft afgerond en aan de slag kan als ambulance- én Spoedeisende Hulp-verpleegkundige. Twee andere verpleegkundigen worden momenteel ook opgeleid om beide functies te kunnen combineren. Vervolgens wisselen zij elke twee maanden van werkplek.

Flexibel

Ambulanceverpleegkundige Bram Koster (34) werkt sinds april vorig jaar afwisselend op de ambulance en de Spoedeisende Hulp als verpleegkundige. “Ik werd als enige overal flexibel ingezet waar het nodig was. Echte goede afspraken waren hierover nog niet gemaakt. Nu wel: Jantina en ik vormen vanaf nu een koppel. We wisselen elkaar om de twee maanden af.”

“Deze kruisbestuiving zorgt voor een betere uitwisseling van ervaringen en ideeën,” vult Jantina aan, “omdat je als het ware bij elkaar in de keuken meekijkt. Dat maakt het werk leuk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden