<p>Actrice Nala Bax in een scene in Het gras brandt roze.</p>

Actrice Nala Bax in een scene in Het gras brandt roze.

Foto: William van der Voort (Cloakture)

Beklemming bij ‘Het gras brandt roze’

Een vrouw rijdt door het land en pikt onderweg mannelijke lifters op. Steeds informeert ze bij haar toevallige passagiers: “Wacht er iemand op je? Mist iemand je als je niet thuiskomt?” Soms loopt het goed af, soms niet, dat hangt van het antwoord af. Dat is de leidraad van afstudeervoorstelling Het gras brandt roze, van Marieke Reijnen.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Marieke Reijnen (29 jaar, Tilburg) studeert dit jaar af bij de Fontys Hogeschool der Kunsten. Het valt nog niet mee om haar afstudeerwerkstuk te karakteriseren. “Het is moeilijk te omschrijven”, zegt Reijnen terwijl ze zoekt naar woorden. “Toneelstuk zou ik het niet echt willen noemen. Performance ook niet helemaal. Misschien is voorstelling wel een goede term, of opvoering, daar kun je nog alle kanten mee op.” Hoe het zij, Reijnen heeft een vorm gevonden die ook in gedeeltelijke lock down kan worden gerealiseerd. Het is een opvoering-op-locatie, in de nachtelijke buitenlucht. De titel is dus Het gras brandt roze en de locatie is een boerderij vlak buiten Tilburg, aan de Abcovenseweg.

Sterk lichamelijk karakter

“De voorstelling is nogal fysiek van aard”, gaat Reijnen verder, “Er wordt weinig in gesproken. Weinig tekst dus. Maar ik heb wel onderzoek gedaan. Gewoon, door zelf te liften, samen met actrice Luka Krijbolder. Wat wordt er gezegd tussen een vrouwelijke lifter en een mannelijke automobilist? Dat heb ik opgenomen en dat spelen we af tijdens de voorstelling.” En als je een vrouwelijke bestuurder trof? “Die wimpelden we af. We zeiden dat we ergens anders heen moesten. Het liften ging heel gemakkelijk, van hier naar Riel en terug.”

Vrouwenlichaam

De voorstelling is ‘s nachts, in het donker. Dat is essentieel voor de sfeer, volgens Reijnen: “Het thema speelt met de positie van de vrouw in onze samenleving. Wat betekent het als je vastzit in een vrouwenlichaam?”

Knappe enscenering

Tijdens de generale repetitie, ook ‘s nachts en voor een klein, geselecteerd publiek, blijkt hoezeer Het gras brandt roze het moet hebben van de nachtelijke sfeer op het platteland en de beelden die Reijnen knap en luguber ensceneert. De zeven spelers zijn semi-professionals en deels medestudenten en het gaat er af en toe hard aan toe. Het publiek wordt van scene naar scene geleid door een actrice, uitgedost met de kenmerkende zilverblonde pruik en lichtblauwe legging. “Pas op voor het verkeer, want dat gaat natuurlijk gewoon door.” Er gebeuren geen ongelukken, maar even lijkt het krap aan - dat blijkt dan bij de voorstelling te horen.

Bijna realistisch begin

De eerste scenes zijn bijna realistisch, met de geluidsband van het gesprek tussen de liftende Reijnen en een willekeurige automobilist: “Staat er straks als je thuis komt een bordje met eten voor je klaar?” “Was het maar waar!”

Als we de Abcovenseweg zijn overgestoken wordt het langzaam maar zeker vreemder, verder weg van de alledaagse werkelijkheid tussen Tilburg en Goirle. Een vrouw kruipt tevoorschijn uit een rioolpijp en wringt zich tegen de slootwand. Even later wordt een naakte man als een hond over het modderige erf gejaagd.

Rauwe, stille beelden

Reijnen: “Teksttoneel is anders. Dat is veel explicieter, dan wordt alles echt gezegd. Zo werkt het hier niet. Alles moet meehelpen om de toeschouwers een andere wereld in te zuigen. Door hen te confronteren met rauwe, stille beelden wil ik hun blik op de wereld van alledag veranderen, dat is wel echt het idee.”

Beoordeling afstuderen

Hoe je Het gras brandt roze ook wilt noemen: een opvoering of een voorstelling of wellicht toch een toneelstuk-op-locatie, een aantal toeschouwers zal het ongetwijfeld geconcentreerd en met pen en papier in de aanslag bekijken en meemaken. De docenten van haar opleiding moeten immers beslissen of dit voldoet als afstudeerwerkstuk en of Reijnen hiermee bewijst de titel ‘Docerend maker’ waardig te zijn. Dat is ook spannend.

Vier opvoeringen

Het gras brandt roze wordt vier keer opgevoerd, gedurende twee avonden. Vrijdagavond 4 juni en zaterdagavond 5 juni, telkens om 22.00 uur en 23.30 uur. De toegangsprijs is € 10,-. De locatie is Abcovenseweg 42. Kaarten bestellen via het emailadres tgrasbrandt@gmail.com Let op: twee voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht en het aantal toeschouwers is beperkt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden