Foto: Jasper Schoonhoven

Jacky Ervaart hypochonder zijn

Afgelopen week was een heel gekke week. Met gesprekken over de dood en doodgaan, maar ook intens genieten van het leven, in het zonnetje. Zo begon de week met intense pijn in mijn ribbenkast of borstkas. De hypochonder in mij zei meteen: dit is het einde, ik voel het. Omdat ik pas een dag later een afspraak had, heb ik de hele dag nagedacht wat die pijn kon zijn. Het probleem is: ik ga dan online opzoeken wat het kan zijn. En daar komt dan natuurlijk uit dat het een hartinfarct of iets dergelijks is. De mensen om me heen merkten natuurlijk wel iets, wat resulteerde in gesprekken over de dood. Echt héél gezellig.

Gesprekken in de dood eindigen bij mij eigenlijk altijd in gesprekken over dankbaarheid. Over hoe je moet genieten van iedere dag. Een enórm cliché, maar wel enórm waar. En over dat er dingen zijn die erger zijn dan doodgaan. Namelijk doodgaan en nooit genoten hebben van het leven. Eigenlijk zou ik die gesprekken dagelijks moeten hebben, zodat ik dagelijks dankbaar ben.

Behalve goede gesprekken, houd ik er dus wel stress aan over. Na een dag in paniek kon ik de volgende ochtend dus meteen langskomen. Gelukkig heb ik een fijne dokter in Tilburg, die snapt dat ik een paniekpiet ben en die me rustig uitlegde dat het alleen maar irritatie was door het niezen. Maar omdat ik die hele dag heb gedacht dat mijn einde was gekomen, besloot ik ook dat ik die stress zou gaan compenseren met alleen maar goede gedachtes. En leuke dingen. Zoals dus op het terras zitten op de Heuvel, met een fles heerlijke rosé. En daar rozig naar mensen zitten kijken. Maar ook reserveren om sushi te eten (want alles zit natuurlijk compleet vol, dus na eten is reserveren de volgende leuke activiteit op de lijst). En barbecueën niet te vergeten. Maar liefst drie keer in één week. Maar ik houd er van dus mij hoor je niet klagen. Ik klaag namelijk alleen maar als ik pijn op mijn borst heb. Gelukkig werkte het weer wel mee aan mijn positieve week, maar ook in de regen had ik er het beste van gemaakt. Want ook daar is een cliché voor: “het leven is niet wachten tot de storm gaat liggen, maar leren dansen in de regen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden