<p>Het uitje kwam vorig jaar tot stand met de actie Tilburg Fietst voor Tilburg.</p>

Het uitje kwam vorig jaar tot stand met de actie Tilburg Fietst voor Tilburg.

(Foto: Erwin van Gestel/P-Focused)

Verrassend fietstaxi-uitje voor 65-plus

De gemeente Tilburg heeft in samenwerking met Fietstaxi Tours Tilburg een bijzonder (coronaproof) uitje voor 65-plussers mogelijk gemaakt. Het uitje kwam vorig jaar tot stand met de actie ‘Tilburg Fietst voor Tilburg’. Deelnemers behaalden toen het afstandsdoel van 400.000 kilometer. De ouderen mochten daarom met de fietstaxi een speciaal fietstochtje van een uur maken. Fietstaxichauffeur Theo Smeele is enthousiast over de uitjes.

Door Loïs de Jong

Tilburg - “Voorafgaand aan de fietsuitjes hebben we de wensen opgehaald bij de klanten”, vertelt Theo. “Voor de begeleiders die meegaan zijn de ritten een mooi middel om het geheugen van de ouderen te prikkelen. De route is daarom afgestemd op waar de ouderen oorspronkelijk vandaan komen. Ze zijn zonder uitzondering enthousiast als ze eenmaal op pad zijn.”

“Door dit uitje komen oude herinneringen naar boven”

“Vooraf is er vaak nog wel wat scepsis (Pas ik er wel in? Val ik er niet uit?), maar die verdwijnt als ze eenmaal rijden. Dan overheerst het koninklijke gevoel en zeggen ze dat ze willen zwaaien naar de mensen op straat. Dat blijft bijzonder om mee te maken: de interactie van mensen in de fietstaxi en daarbuiten. De rol van de begeleidsters is belangrijk, want sommige passagiers leiden aan dementie. Door dit uitje komen toch wel weer oude herinneringen boven. Van een van de chauffeurs hoorde ik dat zijn passagier precies wist wie in welke panden van het Smidspad had gewoond! Hij vond dit een bijzondere ervaring. Dat het rijden in de fietstaxi prikkelend werkt voor deze doelgroep, wist ik al. Dat ze het zo enorm naar hun zin zouden hebben niet. En al helemaal niet dat de achterban, de familie, dat ook zou zijn, want dat hoorden we terug van de begeleiders.”

Voor het goede doel

De gemeente wil met de actie Tilburg Fietst voor Tilburg iedereen aanmoedigen om, zeker voor ritjes naar de binnenstad en naar winkelcentra, de fiets te pakken. De actie draagt, door de gekoppelde goede doelen, tegelijk bij aan een toename van lokale sociale betrokkenheid en hulp aan degenen die dat hard nodig hebben. De gemeente werkt voor de actie samen met de makers van de smartphone app Ring-Ring.

Fietsen is behalve beter voor het milieu en de verkeersdoorstroming, ook goed voor lichaam en geest. Volgens de Fietsersbond helpt het tegen tientallen lichamelijke ongemakken en gebreken als diabetes en hart- en vaatproblemen. En wat te denken van de positieve effecten op het brein? Wie zich inspant stuurt zuurstofrijk bloed naar de hersencellen. Met onder meer een betere concentratie als mogelijk effect. Het gebruik van de app helpt fietsdata te verzamelen. Deze worden anoniem opgeslagen en gebruikt om de stad fietsvriendelijker te blijven maken. Het nieuwe doel is 100.000 km. Bij het behalen daarvan, ontvangen twintig Tilburgers die zich een fiets niet kunnen veroorloven, een opgeknapte fiets.

www.tilburgfietst.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden