<p>Vlnr: Edsilia Rombley (gekleed door Tess van Zalinge), &nbsp;Nikkie de Jager (Maison the Faux) en Chantal Janzen (David Laport)&nbsp;</p>

Vlnr: Edsilia Rombley (gekleed door Tess van Zalinge),  Nikkie de Jager (Maison the Faux) en Chantal Janzen (David Laport) 

(Foto: Chris Philippo/NPO/NOS/AVROTROS)

TextielMuseum opent met ‘Eurofashion’

Spektakel, glitter and glamour, muziek en bijzondere couture. Het Eurovisie Songfestival haalde het allemaal naar Rotterdam. En het TextielMuseum een beetje naar Tilburg. Althans, wat de jurken betreft die presentatoren Edsilia, Chantal, Nikkie en zangeres Davina Michelle droegen. Die zijn vanaf zaterdag 5 mij in Tilburg te zien.

Tilburg - Te zien zijn onder andere de outfits van Edsilia Rombley van de hand van Tess van Zalinge en Elzinga Studio, de japon voor Chantal Janzen door David Laport, de creatie van modehuis Maison the Faux voor host Nikkie de Jager en de jurk voor zangeres Davina Michelle van Martan. Het idee voor deze presentatie werd geboren toen modeontwerper Tess van Zalinge de opdracht kreeg om een outfit te ontwerpen voor het Songfestival. Van Zalinge stond al gepland als één van de ontwerpers in de groepsexpositie Makersgeheimen die vanaf 26 juni te zien is in het TextielMuseum. In deze tentoonstelling is te zien hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers hun ideeën tot stand brengen, van schets tot eindproduct.

Kers op de taart

Met de opening van de tentoonstelling met bijzondere kledij komt er na 172 dagen een einde aan de sluiting van het TextielMuseum. Tot grote vreugde van directeur Errol van de Werdt: “Eindelijk is het moment aangebroken dat mensen in ons museum weer inspiratie mogen vinden, en we ontvangen ze met open armen. Kunstenaars en ontwerpers konden gelukkig onverminderd doorwerken in ons TextielLab, maar het gemis van onze museumbezoekers was immens. We hebben in de afgelopen periode mooie alternatieven geboden met bijvoorbeeld online tours en workshops, maar er gaat niets boven de fysieke ervaring van kunst en cultuur. Daarom ben ik blij dat we bezoekers op een veilig maar vertrouwde wijze weer welkom heten. En om dat te doen met de prachtige jurken van het recente songfestival is de kers op de taart.”

Kiki van Eijk

Behalve de ‘Eurofashion’ is in het museum ook de tentoonstelling ‘Gedachtespinsels’ te zien. Daar stappen bezoekers in de wondere wereld van Kiki van Eijk, die al 20 jaar een onderscheidende bijdrage aan het Dutch Design levert. Op vernieuwende wijze presenteert het TextielMuseum de hoogtepunten van haar werk. Ook heeft het TextielMuseum tot 21 juni nog de expositie ‘Rode draden’. Daarin laten ontwerpers en kunstenaars zien hoe ze vorm geven aan vertellingen, ideeën en persoonlijke en culturele verhalen.

Kijk voor alle informatie over kaartverkoop en tijdslots op:

www.textielmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden