Foto: Jasper Schoonhoven
column Jacky Ervaart

Jacky Ervaart

Officieel ben ik een Limburgse. Maar zo voel ik me echt allang niet meer. Ook al heb ik er 18 jaar gewoond. Ik denk dat ik me in de eerste week in Tilburg, in 2010 al meer Brabander voelde dan Limburger. Tuurlijk heb je die gezelligheid en de zachte G ook in Limburg en misschien voelde ik me daarom ook wel zo snel thuis, maar Tilburgers zijn ook meer ‘straight to the point’. Niet sugarcoaten, maar gewoon zeggen waar het op staat. Daar moest ik ook wel aan wennen, maar nu vind ik het heerlijk. De eerste keer dat een Tilburger dat deed tegen me, heb ik het waarschijnlijk niet eens verstaan, want ik verstond werkelijk geen ruk van dit accent de eerste jaren. Ik kwam niet verder dan ‘weh’ en ‘deh’. Inmiddels versta ik het gelukkig wel, maar Tilburgs spreken is een vak apart. Ik zou willen dat ik ‘t kon, want ik vind het zo’n geweldig taaltje.

Maar ook de levensinstelling van veel Tilburgers bevalt me. Een vrije dag? Lekker met een biertje op het terras. Geen vrije dag? Lekker in de avond met een biertje op het terras. Terrassen deed ik in Limburg eigenlijk vrij weinig, maar hier is het echt onderdeel van het dagelijkse leven. En ik hou d’r van. En dan vooral bourgondisch borrelen en uuuuren op het terras zitten.

Daarnaast schuif je hier ook gewoon lekker aan. Maakt jou het uit? Ken je iemand die op het terras zit maar ken je de andere tien personen die erbij zitten niet? Geen enkel probleem. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Ik denk zelfs dat ik ongeveer 99 procent van al mijn Tilburgse vrienden op die manier heb leren kennen. Dat zijn overigens ook de leukste middagen of avonden. Met mensen die je niet kent praten over het leven en het terras verlaten als beste vrienden.

Hetzelfde in de kroeg. Mensen haken aan, je geeft een rondje, mensen geven een rondje terug. En daarna vraag je ze pas wie ze zijn. Dat gemoedelijke - wat ze overigens ook in Limburg hebben - daar kan ik prima mee leven. Ik zou zelfs nooit anders meer willen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden