<p>Leerlingen van SBO Noorderlicht in Tilburg Noord, BS het Wandelbos in Tilburg West en Campus013 in Tilburg Zuid krijgen een wormenhotel op school.&nbsp;</p>

Leerlingen van SBO Noorderlicht in Tilburg Noord, BS het Wandelbos in Tilburg West en Campus013 in Tilburg Zuid krijgen een wormenhotel op school. 

(Foto: : Janneke de Vries - st. Op Groene Voet. )

Wormen aan het werk

Op drie scholen in Tilburg zijn onlangs enorme wormenhotels geopend. Op SBO Noorderlicht in Tilburg Noord, BS het Wandelbos in Tilburg West en Campus013 in Tilburg Zuid gaan 15.000 wormen, tien hotelmanagers en vele assistenten samen composteren en werken aan een grote hoeveelheid bijzonder goede voeding voor hun tuin.

Tilburg - Een wormenhotel is compostbak, vaak met met verdiepingen, waar in groente- fruit- en etensresten worden gecomposteerd en ‘nieuwe’ aarde wordt gemaakt door tijgerwormen. Deze kunnen namelijk alle organische materialen verwerken: Van schillen, eierschalen en eierdozen tot bladeren in de herfst en zelfs kleine stukjes tuinafval.

Goud voor de bodem

Het kan een paar maanden duren voordat totdat er voor de eerste keer ‘geoogst’ kan worden, afhankelijk van het formaat hotel en het soort eten dat de gasten krijgen. maar dan kunnen de de microben buiten aan het werk gezet worden. Deze compost is beter dan wat er in de winkel te krijgen is en de wormenpoep wordt zelfs ‘goud voor de bodem’ genoemd. “Deze hotelgasten hebben al ervaring in andere kasten opgedaan, het zijn ‘ervaren’ wormen en gaan gelijk aan het werk”, zegt Janneke de Vries, coördinator van st. Op Groene Voet. Inspiratie voor dit project kwam uit andere grote steden waar, vaak in een wijk, gewoon op straat, families samen een wormenhotel onderhouden. Samen met ervaren wormenhotelbouwers uit Rotterdam is er een model gebouwd dat geschikt is voor grotere hoeveelheden GFT en veel gebruikers.

Buurtbewoners zijn welkom

Steeds meer mensen willen zelf aan de slag met lokale circulaire economie. Met het zelf composteren kan een groot deel van het huishoudelijk afval thuis, en dus op school, hergebruikt worden. “In Tilburg kozen we om een pilot te doen met drie grote, stevige, hotels van 1000 liter op scholen. Een mooie test om te kijken hoe stevig en duurzaam ze zijn. Bij de scholen zijn buurtbewoners welkom om te kijken hoe dit in zijn werking gaat en wat GFT mee te nemen.”

Op elke school zijn een paar leerkrachten hotelmanager geworden en hebben leerlingen zich aangemeld als assistent hotelmanager. ‘Zodra het eerst oogstfeest gepland staat, hebben we ervaren wat dit op een iets grotere schaal doet, of het geschikt is voor horeca of bedrijven en waar er in de praktijk tegenaan gelopen wordt. Het idee is om de hotels hierna, in een typisch Tilburgs model, verder te verspreiden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden