<p>Ronald Peeters, Sander van Bladel, Rob van Putten en Astrid de Beer (niet op de foto) vormen de redactie van Erfgoed Magazine Tilburg. (TvE)</p>

Ronald Peeters, Sander van Bladel, Rob van Putten en Astrid de Beer (niet op de foto) vormen de redactie van Erfgoed Magazine Tilburg. (TvE)

(Foto: Theo van Etten)

Tijdschrift over erfgoed in nieuw jasje

Tilburgers uit lang vervlogen tijden, beschermde stadsgezichten, belangrijke gebeurtenissen. Wat kwam er níet voorbij in de afgelopen jaren dat het tijdschrift al bestaat. Na bijna 40 jaar heeft het blad een nieuw jasje gekregen. Maak kennis met het vernieuwde Erfgoed Magazine Tilburg.

Door Theo van Etten

Tilburg - Op 18 april van dit jaar, de verjaardag van Tilburg, verscheen de eerste editie nieuwe stijl. In 1983 zag ‘Tilburg, Tijdschrift voor Geschiedenis, Monumenten en Cultuur’, het levenslicht. Ronald Peeters stond samen met Rob van Putten en Ton Wagemakers aan de wieg van dit erfgoedmagazine. Hij legt uit hoe het ontstond: “Destijds doken we in het gat dat Heemkundekring Tilborch achterliet. Hun maandblad ‘Actum Tilliburgis’ stopte, onder andere vanwege een gebrek aan kopij. Maar wij waren van mening dat er genoeg te vertellen was over het erfgoed van onze stad. Toen hebben we zelf maar een tijdschrift opgericht.”

Na een succesvolle start in zwart-wit krijgt het blad in 1987 een gekleurde omslag en in 2006 verschijnt het in full color. Reguliere uitgaven wisselen af met speciale themanummers. Zo kon je alles te weten komen over de geschiedenis van de Tilburgse brandweer, Huize Moerenburg, de Openbare Bibliotheek of het unieke gebied ‘De Groene Long’. In 2019 verschenen zelfs twee themanummers: een over 75 jaar bevrijding na de Tweede Wereldoorlog en een editie over 175 jaar Fraters van Tilburg. Het succesverhaal van het tijdschrift beslaat inmiddels 39 jaar. Dat zijn ruim 120 nummers en meer dan 1000 artikelen. Ronald: “Volgens mij heeft geen enkel ander Tilburgs tijdschrift dat gepresteerd. En dat met alleen vrijwilligers in de redactie. Op financieel vlak zijn we echter afhankelijk van een aantal plaatselijke begunstigers die het tijdschrift een warm hart toedragen. Het aantal abonnees zou best wat hoger mogen zijn.”

'Er valt nog veel te vertellen over Tilburgs erfgoed'

En dus koos de redactie voor een nieuwe opzet die beter aansluitend bij de hedendaagse erfgoedbeleving. De veelal populairwetenschappelijke artikelen voor een beperkte doelgroep maken plaats voor kortere en toegankelijke verhalen over een breed scala aan erfgoedonderwerpen. Naast de vaste schrijvers krijgen ook gastschrijvers een podium. “We hopen zo een breder publiek te bereiken. Wie wil kan de volledige artikelen, inclusief de voetnoten en bronvermelding, nog steeds op de website www.historietilburg.nl nalezen.” Op die website staan overigens ook alle vorige jaargangen van Erfgoed Magazine Tilburg. Dankzij een handige zoekfunctie kun je op trefwoord kriskras door alle tijdschriften snel iets vinden. “Handig voor een onderzoek of scriptie.”

Erfgoed Magazine Tilburg valt meteen op door zijn frisse uiterlijk. Grote en speciaal voor het blad gemaakte foto's wisselen af met prettig leesbare, aansprekende teksten. Het magazine verschijnt drie keer per jaar. Losse nummers zijn verkrijgbaar voor € 6,50 in de Tilburgse boekhandels, maar een abonnement heb je al voor 18,50 per jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden