<p>Willem II 1904-1905. Staand vlnr: J. Thonus, Jan Rijcken, Fons Vermeer, P. Hoeben, Constant Cremer, Frams Gimbr&egrave;re, Leo Arts, Beb van den Bergh en de jonge Pietje Meelis. Zittend: Pius Arts, Walter van den Bergh, Louis Wijers en Janus van Beurden.</p>

Willem II 1904-1905. Staand vlnr: J. Thonus, Jan Rijcken, Fons Vermeer, P. Hoeben, Constant Cremer, Frams Gimbrère, Leo Arts, Beb van den Bergh en de jonge Pietje Meelis. Zittend: Pius Arts, Walter van den Bergh, Louis Wijers en Janus van Beurden.

(Foto: Kees Kolen, antiquariaat De Refter Tilburg)

Clubhistorie in woord en beeld: 125 jaar Willem II in unieke foto’s en verhalen

Ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan van voetbalclub Willem II brengt Kick Uitgevers het boek ‘Willem II - Een beeld van een club’ uit. Het lijvige werk (30 bij 30 centimeter, 450 bladzijden, ongeveer 4 kilo) bestaat uit unieke ingekleurde foto’s en bijzondere verhalen over de Tricolores. Drie (voormalig) sportjournalisten doken in de archieven en de onmetelijk rijke historie van Willem II en brachten verhalen aan het licht die reeds als echte ‘scoops’ in de media verschenen zijn. Tja, het blijven toch journalisten.

Tilburg - Henk Mees, Frans van den Nieuwenhof en Matty Verkamman werken samen aan het boek, dat voor de helft uit foto’s en voor de andere helft uit journalistieke verhalen bestaat. Henk Mees is bekend van het Brabants Dagblad (waarin hij nog altijd een column heeft), Frans van den Nieuwenhof begon zijn journalistieke loopbaan bij het Nieuwsblad van het Zuiden, later ging hij via een lange periode bij Voetbal International en Sportweek naar het Eindhovens Dagblad. Hij weet hoe de bal rolt, want hij schreef eerder boeken over de geschiedenis van PSV. Matty Verkamman werkte tussen 1969 en 1999 als voetbalverslaggever van Trouw en verder voor Voetbal International en de NOS-televisie waar hij documentaires maakte.

Het eerste kampioenschap

Het trio richtte zich de afgelopen tijd op de Tricolores. Iets wat Matty ‘een feest’ noemt. “Willem II is een prachtige club met een rijke traditie”, vindt hij. “Naast bijzondere verhalen hebben we uniek fotomateriaal gevonden. Zo heb ik drie weken geleden een wel heel bijzondere foto gevonden: de originele foto van Willem II op de dag – 1 juni 1916 – toen de club in Deventer bij Go Ahead voor de eerste keer kampioen van Nederland werd. Tot dusverre was nooit een goede foto van die toch historische dag beschikbaar. Ik vond ‘m in het archief van de Tilburger drs. Kees Kolen, die in de Nieuwlandstraat zijn prachtige antiquariaat ‘De Refter’ heeft en als fan van Willem II een boek publiceerde met vooral teamfoto’s. In dat boek ontbrak de kampioensfoto van 1916 en zonder dat Kees Kolen het wist bleek hij in 1990 de beschikking te hebben gekregen over die toen 74 jaar oude foto.” Ook de foto boven dit artikel komt uit de collectie van drs. Kolen.

Goed en fout

Soms moet je geluk hebben. En soms stuit je op een meer sinistere ontdekking. Zo vonden de schrijvers uit dat oud-speler en oud-voorzitter van Willem II Jos Hoosemans als NSB’er voor en tijdens de Duitse bezetting ‘bijzonder vuile handen had’. “Hij is rechtstreeks schuldig aan de dood van 22 Belgische en Nederlandse verzetsmensen”, vertelt Matty. “Samen met de nazi Hermann Josef Giskes zette hij de organisatie van de zogenoemde ‘V-Männer’ op. Dit geheimzinnige gezelschap infiltreerde in verzetsgroepen.” Hoosemans werd na de oorloog veroordeeld voor zijn misdaden, maar werd door Willem II vooral bedankt voor zijn bewezen dienst aan de club. “In het verhaal dat Henk Mees en ik na ons onderzoek hebben geschreven wordt overigens ook ruime aandacht gegeven aan enkele spelers van Willem II die als oorlogshelden beschouwd mogen”, zet Matty daartegenover. “Het gaat hierbij om de oud-eerste elftalspelers Jean Coomans en Noud de Kanter en Bram van de Sande die in een lager elftal speelde. Zij hadden de moed na de capitulatie als ‘Engelandvaarders’ de Noordzee over te steken, en zich bij de geallieerden aan te sluiten in de strijd tegen Duitsland. Waar Willem II zich diep mag schamen over Hoosemans, kan men anderzijds dus ook trots zijn op drie oud-spelers, van wie wij voor het boek hun levens hebben gereconstrueerd.”

Ingekleurde foto’s

De kleurenfoto’s waarmee het boek geïllustreerd is, zijn als zwartwitfoto’s gemaakt. Matty legt uit hoe dat kan. “Bij Kick uitgevers werken we al geruime tijd samen met twee zogeheten ‘colouristen’, een relatief nieuw specialisme in de fotografie.” Bijvoorbeeld met de Russin Yulhen Ukolova, die vanuit Samara, Rusland dagelijks zwartwitfoto’s inschildert. “Voordat zo’n beeld klaar is, heb ik haar als haar ‘kleurredacteur’ alle kleuren op de foto tot in de kleinste details doorgegeven. We maken hierbij ook gebruik van de colourist Jakob Lagerweij uit Deventer. Hij heeft zich gespecialiseerd in het inschilderen van foto’s van de Tweede Wereldoorlog en heeft er intussen enkele duizenden gemaakt. Het werk van die colouristen is echt monnikenwerk. Met één foto zijn ze meestal een dag bezig, vaak nog langer.”

Volledig overzicht

Behalve verhalen en foto’s worden ook alle ruim 3.500 officiële wedstrijden in chronologische volgorde gevolgd. Vanaf 1910 zijn vrijwel alle opstellingen van de teams compleet, wat een aanvulling is op het in 1928 pas echt beginnende en ook dan nog onvolledige overzicht van Willem II.

Genummerd op naam

Wie een speciale editie van het boek ‘Willem II - Een beeld van een club’ à 39,95 euro wil hebben, kan zich tot 23 juni intekenen via kickuitgevers.nl of bij boekhandels Gianotten Mutsaers in Tilburg of Buitelaar in Goirle. Wie dat doet, krijgt de Tricolores Verjaardagskalender ter waarde van 19,95 euro gratis bijgeleverd, met de dertien mooiste beelden op groot formaat. Bij boekhandel Mutsaers Gianotten in Tilburg en boekhandel Buitelaar in Goirle zijn twee mini-exposities van zeven historische, door Yulhen en Jako bewerkte, beelden ingericht. Op platen van ruim anderhalve meter breed. Die zijn à 125 euro verkrijgbaar, maar iedere tiende intekenaar krijgt na de expositie zo’n beeld cadeau. Het boek verschijnt eind juli in de boekwinkels.

Kijk voor alle informatie op:

www.kickuitgevers.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden