<p pstyle="PlatteTxt">Kunstenaar, schrijver en fotograaf Bas: &ldquo;Kunst is mijn uitlaatklep en hielp mij herstellen: ik ga m&#39;n angsten nu tegemoet in plaats van ze ontlopen.&rdquo; Met fotograaf Chris Oomes (r) maakt hij een boek. &nbsp;</p>

Kunstenaar, schrijver en fotograaf Bas: “Kunst is mijn uitlaatklep en hielp mij herstellen: ik ga m'n angsten nu tegemoet in plaats van ze ontlopen.” Met fotograaf Chris Oomes (r) maakt hij een boek.  

(Foto: )

Bas gelooft in kracht van kwetsbaarheid

Bas’ leven verliep niet altijd zonder hobbels. Hij worstelde lange tijd met een ‘dubbele diagnose’ en verslaving. Maar Bas krijg je er niet zomaar onder…Op zijn zestiende dag clean, begon hij met een traject bij de Krachtcentrale 013. Inmiddels gaat het heel goed met Bas. Hij zit vol ambitie, zijn kunstenaarsbloed stroomt weer en samen met oud stadsfotograaf Chris Oomes werkt hij aan een prachtig project: het Healing scars project: Een fotoboek met bijzondere portretten en herstelverhalen van Tilburgers. Met hun project willen Bas en Chris anderen inspireren en stigmatisering van mensen met psychische kwetsbaarheid voorkomen.

Door Regine Griep

TILBURG - Het begon voor Bas al lang geleden. “In 2000 had ik een drukke baan bij DSM in procestechniek. Het ging niet goed, ik werkte veel te hard. Tussen de 65 en 75 uur per week, want ik wilde sparen en per se een vast contract. Mijn ex woonde in Amsterdam, we verwachtten een kindje. Het vele werken en het heen en weer pendelen eisten hun tol: Ik raakte oververmoeid en belandde in een verkeerd circuit, tussen foute vrienden.”

Verslaving

Uiteindelijk volgde een intensieve periode van opnames. Er bleek sprake van een dubbele diagnose, psychische kwetsbaarheid, angst en depressie. “Medicijnen wilde ik niet”, vervolgt Bas. “Drank hielp mij mijn angsten te dempen. Hierdoor durfde ik weer onder de mensen te komen. Maar op enig moment werkte dit niet meer. In 2008 was mijn laatste opname. Maar ik worstelde nog lang met mijn verslaving.”

Uitlaatklep

Kunst is voor Bas een uitlaatklep. “Maar ik had nooit gedacht dat het me zou helpen in mijn herstel. In 2018 raakte ik betrokken bij Living Museum. Even chillen, even kopje koffie doen. The Living museum kent geen regels, ze zeggen niet ‘je mag hier niet drinken’. Er wordt gewerkt met tradities, je mag zijn wie je bent zolang je een ander, jezelf of het museum niet schaadt. Ik voelde me altijd welkom, kreeg de verantwoordelijkheid om deur te openen. Ik werd serieus genomen in de dingen die ik creëer.”

Kwetsbaar

Inmiddels heeft Bas zijn eigen atelier en is een bijzonder project gestart: het Healing scars project. ”Er zijn veel mensen die worstelen met psychische kwetsbaarheid of een verslaving. Ik heb ontdekt dat in ieders verhaal wel íets zit, dat mensen kan aanzetten tot nadenken: Moet ik oordelen? Ik praat trouwens liever niet over een psychische beperking. Ik heb het liever over kwetsbaarheid. Vertellen over je kwetsbaarheid kan jezelf en anderen iets opleveren. Vandaaruit ontstond het idee van een fotoboek met herstelverhalen.”

Kracht uit putten

Tijdens een spontane ontmoeting leerde Bas voormalig stadsfotograaf Chris Oomes kennen. “Ik vroeg of Chris mee wilde doen aan het project. Samen vroegen we een subsidie aan bij stichting Social Run. Dankzij hun bijdrage kunnen we eind augustus ons boek uitbrengen met herstelverhalen en portretten. Het zijn verhalen die raken, van mensen die iets overwonnen hebben en daar kracht uit putten.” De samenwerking verloopt goed, vertelt Bas: “Ik ben ervan overtuigd: met zijn tweeën bereik je meer. Chris houdt mij wakker. Hij zit me soms achter de vodden, op een goede manier. En zijn foto’s zijn prachtig.”

‘Dat is de essentie’

Chris, voorheen stadsfotograaf, verzorgt de portretfoto’s. “Fotografie houdt me op de been, het is mijn uitingsvorm. Ik heb altijd mijn camera bij me. Op mijn gemak loop ik rond probeer ik Tilburg te documenteren. Bas kan echt goede vragen stellen in alle openheid en eerlijkheid”, vertelt fotograaf Chris. “Hij durft vragen te stellen die tot nadenken stemmen. Het wordt een boek met verschillende verhalen, waarin lezers een haakje kunnen vinden dat hen raakt, dat ze kunnen meenemen in hun eigen leven. Dat is de essentie.”

Op de leestafel

“Ons doel is ook om mensen die in een crisis zitten, inspiratie, vertrouwen en kracht te geven”, vult Bas aan. “We willen vooroordelen weghalen en de mensen laten zien zoals ze zijn. Al helpen we maar één iemand met deze verhalen, dan ben ik al tevreden. Ons doel is dat het op verschillende plekken op de leestafel komt, dat heel veel mensen het gaan lezen. In wachtkamers, bij de huisarts, GGZ, RIBW, Bibliotheek, Livius en Gianotten.

Bas volgde een traject bij de Krachtcentrale 013. Zij bieden maatwerk op gebied van loopbaan oriëntatie, re-integratie en burn-outherstel. Kijk voor meer informatie op de website van De Krachtcentrale 013.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden