<p>Stefan Leemans is beheerder op de Stadscamping. Hij kan nog wel wat extra handjes hulp gebruiken. Iets voor jou?</p>

Stefan Leemans is beheerder op de Stadscamping. Hij kan nog wel wat extra handjes hulp gebruiken. Iets voor jou?

Stefan is beheerder van de Stadscamping: ‘De mensen zijn het leukst’

De Stadscamping van Tilburg is een kleine oase in het Spoorpark in het hart van de stad. Het wordt compleet gerund door vrijwilligers die met hart voor de stad Tilburg en natuurlijk voor de gasten van de camping. Op de camping zijn ze zowel werkzaam als beheerder, klusser, tuinman en steken simpelweg de armen uit de mouwen waar dat nodig is. Het maakt niet uit wat je afkomst is, hoe oud je bent of hoe goed je ergens in bent; simpelweg iedereen is welkom.

Tilburg - De Stadscamping is een plek waar iedereen met open armen wordt ontvangen. Eigen initiatief wordt enorm gewaardeerd en je kan altijd meehelpen om de camping een nóg mooiere plek te maken. Stefan Leemans (49) besloot zich een jaar geleden aan te sluiten bij het team met het idee. “Ik heb het nog nooit gedaan dus denk dat ik het wel kan”. Hij merkte direct dat het niet uitmaakte waar je vandaan komt of wie je bent om met iedereen samen te kunnen werken. Nadat hij zich als vrijwilliger had aangemeld volgde een gesprek met de vrijwilligerscoördinator Anneke die hem vroeg beheerder te worden op de camping. Dat leek Stefan erg leuk en de volgende dag kon hij al een dienstje meedraaien. Inmiddels is hij één van de vaste beheerders en heeft hij enkele keren per week – op vaste tijden – beheerdersdienst.

‘Doenderdag’

Elke week vindt op donderdag de ‘doenderdag’ plaats. Op deze dag wordt de camping iedere keer een stukje mooier gemaakt en worden er allerlei klusjes uitgevoerd door het klusteam. Van het maken van kasten tot het repareren van sanitair en het aanleggen van een terrasje voor de vuurschaal tot het maken van een trapleuning. De vrijwilligers uit het klusteam pakken elke klus met beide handen aan. Ook Stefan maakt deel uit van het klusteam. Samen met zijn klusmaat Erik heeft hij vorig jaar gebouwd aan de twee houten slaapwagons ‘De Salon’ en ‘De Dwarsligger’.

Het kleinste hotel in Tilburg

Sinds een tijdje staat er op het voorterrein van de camping een heus rijtuig. Deze eyecatcher is eind vorig jaar in het Spoorpark geplaatst. Het plan is om samen met een aantal vrijwilligers het ‘kleinste hotel van Tilburg’ van te maken. In dit mini-hotel op wielen verrijzen twee hotelkamers met eigen sanitair én een knusse ontbijtzaal. Voor dit ambitieuze project zoekt de Stadscamping nog vrijwilligers met ervaring in houtbouw/-bewerking, sanitairbouw en elektrotechniek.

“Soms zijn er gasten die mooie dingen over de stad vertellen”

De Stadscamping is in 2014 begonnen als pop-up festivalcamping. Sinds de zomer van 2019 heeft de camping een vaste plek in het Spoorpark. Stadscamping Tilburg is een stichting en draait volledige dankzij de inzet van vrijwilligers. Het budget is beperkt, maar dat maakt het uitdagend en interessant om toch datgene te realiseren wat men voor ogen heeft. Door innovatief te zijn en ‘out of the box’ te denken en hard te werken is de camping geworden tot wat het nu is en inmiddels niet meer weg te denken uit de stad.

Storybooks

Één van de leukste dingen van de camping, vindt Stefan de mensen. “Je hebt soms kort en vluchtig contact met de gasten maar iedereen heeft een eigen verhaal. Ze zijn als het ware allemaal ‘storybooks’.” Verder vindt hij het heerlijk om in de buitenlucht bezig te kunnen zijn en dit allemaal in een positieve sfeer. “Iedereen die er komt, heeft goede zin. Je probeert mensen een goede tijd te bezorgen en dat zorgt voor alleen maar positiviteit.” Volgens Stefan kun je vaak nog iets leren van de gasten. “Soms kun je losgaan over alles wat je weet over Tilburg en de locatie en soms zijn er gasten die jou nog een aantal mooie dingen over de stad kunnen vertellen.”

Vrijwilligers gezocht

Aangezien de camping compleet gerund wordt door vrijwilligers, is er altijd plek voor meer collega’s. Je zou beheerdiensten kunnen draaien, deel gaan uitmaken van het klusteam of meehelpen bij het realiseren van het mini-hotel in het rijtuig. Er wordt niet gekeken naar wat mensen niet kunnen maar altijd naar wat ze wél kunnen of eventueel van elkaar zouden kunnen leren. Mochten er dus mensen zijn die tijd over hebben en graag de handen uit de mouwen komen steken, schroom dan niet om je aan te melden om een dag mee te lopen. “Als mensen een dag meelopen kan ik me niet voorstellen dat ze het niet leuk zouden vinden.”

stadscampingtilburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden