Pianotechnieker Edward Meijer in zijn werkplaats bezig de piano voor de Tilburgse stationshal te stemmen.
Pianotechnieker Edward Meijer in zijn werkplaats bezig de piano voor de Tilburgse stationshal te stemmen. (Foto: Gerard Sanberg)

Meijer: pianohandel sinds 1906

In de werkplaats van Edward Meijer aan de Ringbaan Oost moet je voorzichtig je weg zoeken tussen hele, halve en driekwart piano’s en er staat ook een heuse Steinway-vleugel te glanzen. Het lijdt geen twijfel: hier huist een echte pianotechnieker. Meijer kan dan ook bevlogen vertellen over zijn vak en zijn liefde voor piano’s.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Meijer werd 58 jaar geleden geboren in Eindhoven maar in 1967 verhuisde het gezin Meijer naar hier dus hij kan met enig recht Tilburger genoemd worden. Edwards vader, ook pianotechnieker, had vernomen dat dhr Koch was overleden en dat zijn pianobedrijf in Tilburg te koop stond. Dat leek hem een goede kans. Meijer: “Tja, in die tijd ging het zo dat als je zo’n onderneming overnam, het vooral om de goodwill ging. Daar betaalde je voor en dat was nog een flink bedrag. Gelukkig kon hij de betaling aan de weduwe Koch over enkele jaren spreiden.”

Koch bestond sinds 1906

Het bedrijf van Koch dateerde van 1906 en de goodwill was niet niks: “De Tilburgsche Dans- en Muziekschool was altijd vaste klant geweest bij Koch. En de Schouwburg! En het Conservatorium in het Cenakel. Nou, dat waren klinkende namen natuurlijk. En daar kwam nog een aantal particulieren bij, dus werk zat.”

Op afspraak open

Meijer constateert tevreden dat sommige klanten bleven, zoals de Schouwburg, maar ook dat de tijden veranderen en dat bijvoorbeeld het conservatorium nu ergens anders winkelt. “Geeft niet, zo gaat dat. Mijn vader nam de werkplaats van Koch over, maar had ook een tijdje een eigen plek op de zolder van het conservatorium. Daar bouwde hij clavecimbels en ook bijvoorbeeld dat pijporgel (hij wijst op het orgel tegen de wand van zijn werkplaats). Daarna verhuisde hij naar het Bernardusplein met zijn werkplaats en winkel. Daar hing een bordje op de deur: op afspraak open.”

Een beetje gek van het vak

Meijer: “Als je een winkel hebt, moet je daar zijn anders komen mensen aan de gesloten deur. Maar om te stemmen moet je op pad, dat doe je immers bij de mensen thuis. Dus je winkel, daar kun je lang niet altijd op passen. Op het Bernardusplein had pa ook maar twee piano’s in de winkel staan. Je moet een beetje gek zijn in dit vak, je moet de passie voelen. Je omzet is laag en je marge is laag. Zo’n piano, die heb je vaak een jaar in huis dus dan moet ie onderhand wel eens de deur uit en geef je er eigenlijk teveel korting op.”

Stemmen is het echte werk!

Meijer bekent dat de winkel eigenlijk een soort pain in the ass was, dus. “Ja, je moet aanwezig zijn in de stad en dan is zo’n winkel een goed uithangbord, maar stemmen, dat is leuker, dan ben je echt met het instrument bezig. In 1988 nam ik de zaak over van pa en tot 2004 heb ik de winkel open gehouden. Maar hij werd steeds groter en ik had steeds meer voorraad dus wat moet je? Ik zou een medewerker hebben moeten nemen om de winkel open te houden en daar had ik geen zin in.”

Eureka-moment

Meijer vertelt bevlogen over het wel en wee van de pianotechnieker. Hij kreeg opdracht van de Tilburgse universiteit om voor het optreden van de wereldberoemde, Russische pianist Mikhail Pletnev de concertvleugel te stemmen. “Die man had hele specifieke wensen over wat er moest gebeuren en voor mij was dat echt een ontdekking. Een Steinway-concertvleugel, dat is een instrument dat is tonnen waard. Maar dat hele mechaniek kun je dus personaliseren, ombouwen naar de wens van de gebruiker.”

Tangetje en hamertje

Met een typisch tangetje laat Meijer zien hoe hij gaatjes prikt in het hamertje dat in de piano op de snaren slaat. Zo verandert de toon die je hoort. “Dat is mijn specialiteit, durf ik wel te zeggen. De klank van de piano aanpassen aan de wens van de gebruiker. Je wilt sprankelend? Daar kan ik voor zorgen!”

De piano in de stationshal

Op woensdag 23 juni werd de piano in de hal van het station onthuld. Wie had die geleverd en gestemd? Jawel, Edward Meijer. “Ik vind het een eer dat ik dat heb mogen doen. Het komt eigenlijk voort uit de contacten die ik tien jaar geleden heb gelegd, toen we 110 piano’s in Tilburg op straten en pleinen hebben gezet onder het motto: Play me, I’m yours. Geweldige klus was dat, samen met vrijwilligers. 110 piano’s! En nu dus die ene in de stationshal, bij de picknicktafels! Mooi toch?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden