<p>Een oudere buurtbewoner vertelt aan de leerlingen over haar schilderij</p>

Een oudere buurtbewoner vertelt aan de leerlingen over haar schilderij

(Foto: Maria van de Heyden Fotografie )

Het Zand verandert in buurtmuseum

Tilburg - De wijk Het Zand in Tilburg-West is sinds 2 tot 23 juli omgetoverd tot een echt buurtmuseum. Achter de ramen van buurtbewoners staan schilderijen tentoongesteld en ook bij broedplaats WIJ West is een expositie. De schilderijen zijn gemaakt door basisschoolleerlingen en senioren uit de wijk in het kader van buurtcultuurproject ‘De buurt als museum’. Met dit project, ondersteund door Art-fact, ontwikkelen kinderen en ouderen hun creatief talent, wordt de buurt opgefleurd en ontstaan er nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners, jong en oud.

Op vrijdag 2 juli werd het buurtmuseum officieel geopend door leerlingen van basisscholen Hubertus, Jeanne d’Arc en Auris Florant en oudere buurtbewoners. Met een echte rode loper, een grote schaar om het lint door te knippen en veel applaus, was het een feestelijk hoogtepunt waar de jonge en oudere kunstenaars de afgelopen weken naartoe hadden gewerkt. De schilderijen staan tot 23 juli te pronken in de ramen van buurtbewoners in Het Zand en bij WIJ West. Bezoekers kunnen aan de hand van een routekaartje een wandeling door de wijk maken en genieten van kunst. Het kaartje is te downloaden op www.debuurtalsmuseum.nl/tilburg-west.

Half april is beeldend kunstenaar Inge Koenen op genoemde basisscholen in Tilburg-West van start gegaan met haar project ‘De buurt als museum’. Samen met de leerlingen is ze bij buurtbewoners op bezoek geweest om bijzondere voorwerpen en de daarbij behorende verhalen op te halen. Geïnspireerd op een voorwerp en een buurtverhaal hebben alle kinderen een schilderij gemaakt. De buurtbewoners exposeren nu de schilderijen drie weken lang in hun raam, zodat ze voor iedereen zichtbaar zijn en er in één klap een echt buurtmuseum ontstaat. Inge kreeg bij haar project hulp van cultuurcoach Miriam Alders en studenten van Stichting Move en het hele project wordt ondersteund door Art-fact: intermediair, platform en cultuurfonds voor kunst in de vrije tijd in Tilburg.

Wandel door
de wijk
en geniet
van kunst

Behalve de kinderen zijn ook ouderen in Tilburg-West creatief aan de slag gegaan. Stichting Stoute Schoenen organiseerde workshops schilderen & collage waarin senioren een schilderij maakten aan de hand van een geliefd voorwerp, een Objet d’amour. De kunstwerken die tijdens de workshops gemaakt zijn, worden in juli geëxposeerd in broedplaats Wij West en zijn onderdeel van het buurtmuseum.

Het doel van ‘De buurt als museum’ is om kinderen en ouderen de kans te geven hun creatieve en artistieke talent te ontwikkelen waardoor hun identiteit en weerbaarheid versterkt wordt. Daarnaast wil ‘De buurt als museum’ de buurtbetrokkenheid vergroten. Het ophalen van de voorwerpen, de workshops voor ouderen en de expositie van de kunstwerken zorgen voor ontmoetingen tussen bewoners van alle leeftijden en met verschillende achtergronden. 

Het buurtmuseum krijgt ook een vervolg in Tilburg-West. Vanaf het najaar kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar in kinderkunstatelier ‘Maak het mee in West’ op ontdekking gaan naar hun eigen creativiteit. Er worden workshops gegeven door professionele kunstenaars van Kunstlab, dat vanaf 2021 met een eigen atelier in de wijk zit. 

Je kunt alle activiteiten van ‘De buurt als museum’ in Tilburg-West volgen op www.debuurtalsmuseum.nl/tilburg-west of op Facebook (@debuurtalsmuseum) en Instagram (@debuurtalsmuseum).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden