<p>Huldiging van Willem II na het behalen van het kampioenschap in de Jupiler League, seizoen 2013-2014.</p>

Huldiging van Willem II na het behalen van het kampioenschap in de Jupiler League, seizoen 2013-2014.

(Foto: Geert van Erven)

Een boek voor de hele Willem II-familie

Tilburg - Op 12 augustus bestaat Willem II 125 jaar. Op die dag verschijnt ook het officiële jubileumboek Tricolores, 125 jaar Willem II. Een boek vol mooie verhalen, prachtig fotomateriaal en met veel aandacht voor spelers én supporters. “Het boek is een lust voor het oog”, aldus Willem II-boegbeeld Jordens Peters.

Drie jaar hebben de vier auteurs aan het jubileumboek gewerkt en het resultaat mag er zijn: een kloek boek van 432 pagina’s. “Het is een feest om door te bladeren”, zegt auteur Arjen Pijfers met gepaste trots. “Geen droge geschiedschrijving, maar een boek bomvol mooie verhalen en foto’s. Om oude successen nog eens te beleven of dingen te lezen die je nog niet wist. Ook is er aandacht voor de mindere tijden, want ook die horen bij de club.”

“Het boek is ook een ode aan de supporters”, vult collega Roger Rossmeisl aan. “Supporters maken de club. We hebben prachtige foto’s in het boek staan, maar ook verhalen met bekende supporters als de Kruikenzeiker en Frank Evenblij.”

De schrijvers, waartoe ook Leon van Eijndhoven en Koen van Santvoord behoren, zijn al sinds eind jaren zeventig supporter van Willem II. Ook maken ze al jarenlang deel uit van het mediateam van Willem II, waardoor ze de club van binnenuit kennen. Eerder schreven ze de biografie van John Feskens, die positief werd ontvangen en inmiddels een collector’s item is.

Openhartig 

Tal van Willem II’ers werkten mee aan het boek. Zo sprak Rossmeisl met oud-trainer Co Adriaanse. “Hij zat in de sneeuw in Oostenrijk toen ik hem belde, dus hij had alle tijd voor me”, zegt hij met een lach. “Adriaanse was heel openhartig. Nog steeds was hij trots op wat hij met Willem II heeft neergezet. Maar ook had hij spijt dat hij toen voortijdig is opgestapt.” Rossmeisl sprak ook met Adrie Koster. “Natuurlijk baalde hij van zijn gedwongen afscheid, maar toch kijkt hij positief terug op zijn tijd bij Willem II. Dat geldt voor de meeste mensen die ik gesproken heb. Dat zegt wel wat over de club.”

Ook oud-spelers als Fran Sol en Frenkie de Jong komen ruim aan bod, net als spelers uit oudere generaties zoals Harry Mommers, Jan van Roessel en oud-international Henk Vriens.

Historische plekken

“We hebben gekozen voor een thematische indeling”, legt Pijfers uit. “Het ene hoofdstuk gaat over de kampioenschappen, een ander over Europees voetbal of over de clubhelden door de jaren heen. Waar je het boek ook openslaat, je kunt in 1916 belanden, maar ook in 2019. Zo word je voortdurend verrast. Het is een mooie mix geworden van oude en nieuwe verhalen, waarbij we het accent hebben gelegd op de laatste 25 jaar.”

Tal van Willem II’ers werkten mee aan het boek

Zijn favoriete hoofdstuk gaat over historische plekken van Willem II in Tilburg. “Erg leuk om me daarin te verdiepen. Het leverde zelfs nog een primeur op, want Willem II blijkt niet te zijn opgericht in café Marinus, zoals altijd werd gedacht, maar in de NK Harmonie. Dat gebouw staat er gewoon nog. Als ik nu door de stad loop, loop ik eigenlijk door mijn eigen verhalen. Als ik in de Fatimastraat ben, denk ik gelijk: hier lag vroeger het veld van de Voetbalweg.”

Groot feest

“Schrijven aan dit boek was een groot feest”, beaamt collega Rossmeisl. “Je hebt een goede reden om allerlei clubmensen te spreken. Zo heb ik bijvoorbeeld een goed contact opgebouwd met de zoon en dochter van dr. Fahdronc, de legendarische trainer uit de jaren vijftig.” Speurwerk van Rossmeisl leidde zelfs tot het herschrijven van de clubhistorie: niet Gerard de Ruiter, maar Marten Evert van Kuiken blijkt oprichter van de club te zijn. “Ik kan natuurlijk niet alles prijs geven, maar in het boek gaan we uitgebreid in op die beginperiode. Dat levert smakelijke verhalen op.”

Willem II-boegbeeld Jordens Peters kreeg al een preview van het boek te zien. “Ik ben onder de indruk, het is echt een lust voor het oog”, zegt hij. “Ook vind ik het goed dat het boek door mensen van binnen de club is geschreven, die echt een band hebben met Willem II.”

Het boek Tricolores, 125 jaar Willem II verschijnt in een beperkte oplage. Wil je zeker zijn van een exemplaar, bestel het boek dan uiterlijk 12 juli via de webshop van Willem II. Je krijgt dan niet alleen 10 euro korting, maar ook verschijnt je naam dan in alle exemplaren van het boek. 

webshop.willem-ii.nl/jubileumboek

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden