<p>Voor de etalage van het Flexpohuis aan de Noordhoekring, vlnr Sofie Dijkers, Margje Smit, Rosa van der Linden en Pien Wiersma. Tot 31 juli te bezichtigen!</p>

Voor de etalage van het Flexpohuis aan de Noordhoekring, vlnr Sofie Dijkers, Margje Smit, Rosa van der Linden en Pien Wiersma. Tot 31 juli te bezichtigen!

(Foto: Gerard Sanberg)

Kabelbaan West Point naar Spoorpark

TILBURG - Een kabelbaan van West Point naar het Spoorpark - zeker niet het enige idee dat opborrelde uit een groep Odulphianen, maar wel het meest spectaculaire. Wat een schitterende en absurde gedachte die zomaar langskwam in de brainstorm van de vier meiden op de foto. 

Gerard Sanberg

Het was de eerste sessie van het project The city is ours (over die naam hieronder meer). Dat was tijdens de lockdown dus de sessie was virtueel: ze zaten elk voor zich thuis en moesten als groep iets bedenken waarmee ze de stad zouden willen vervrolijken. Wat ontbreekt in Tilburg? Hoe kunnen wij de stad leuker maken, mooier? Dat was het idee achter het samenwerkingsproject met het Flexpohuis waarmee ze dit schooljaar zouden afsluiten. 

Frisse blik van jongeren

Het project is een voortzetting van de samenwerking tussen het Odulphuslyceum en zijn buurvrouw, beeldend kunstenaar Marieke Vromans. Zij had in het rijtje huizen naast de school aan de Noordhoekring, het Flexpohuis bedacht, een wisselende expositieruimte achter het grote gevelraam. Op maandag 5 juli werd de nieuwe expo in de Flexpo geopend door wethouder Rik Grashoff. Hij heeft onder andere de openbare ruimte in zijn portefeuille, en daar ging dit project tenslotte over. Grashoff: “Ja, de stad is van ons allemaal. Als stadsbestuur moet je al die verschillende belangen combineren. Ik ben heel benieuwd naar de frisse blik van jongeren op de stad. Kom, we gaan kijken!”

Maak een kijkdoos

De jongeren waar Grashoff het over heeft zijn de leerlingen van 5 VWO die Beeldende Vorming in hun pakket hebben gekozen. Twee groepen van twintig leerlingen, dus veertig in totaal. Hun leraar Denises Swelsen: “Dit zijn leuke groepen om les aan te geven. Ze hebben gekozen voor het vak, het zit dus in hun examenpakket. Een paar willen hierin verder gaan, als kunstenaar of grafisch vormgever. Ze krijgen nu twee uur praktijk per week, en een uur theorie, kunstgeschiedenis. Die praktijkuren tijdens de lockdown, dat was echt een ding. Marieke en ik hebben tenslotte de opdracht bedacht dat ze een kijkdoos moesten ontwikkelen over hun idee voor de stad.”

Verledenkijker! Sterren zien!

Als je voor het expo-raam aan de Noordhoekring staat, zie je een draaiende carrousel die is opgebouwd uit fraaie, kleurige kijkdozen. De kabelbaan van West Point naar het Spoorpark is er natuurlijk bij, maar er zijn méér ideeën en dus meer kijkdozen. De titels verduidelijken het idee bij elke doos: 

De nieuwe titel werd: the City is yours!

Maak geschiedenis beleefbaar door de verledenkijker. Maak afval weggooien leuk (bij deze doos zit het zwerfafval dat de scholier vond op de weg tussen thuis en school). Geef de gebouwen meer kleur. Ik droom van meer bloemen en vlinders in de stad. Toon waar Tilburg trots op is. Minder lichtvervuiling zodat je in de stad de sterren kan zien. 

Herontwerp voetbalstadion

Er is ook een herontwerp van het Willem ll-stadion en een pleidooi voor meer besloten, intieme bloementuintjes in de stad. “Er zijn nu wel parken en parkjes, maar het is allemaal zo open. Je kunt nergens beschut zitten.” En het plastic zwerfafval zit de scholieren dwars: “Overal slingert plastic. We moeten werken aan een generatie die niks meer weggooit in het milieu.”

Spectaculair

Sophie, Margje, Rosa en Pien willen wel poseren voor het Flexpohuis en een paar vragen beantwoorden over hun project, maar het project spreekt natuurlijk goeddeels voor zichzelf. “Ja, we zaten erover te brainstormen en we wilden echt iets spectaculairs. Een sensationele attractie voor de stad. En toen kwamen we op dit idee.”

Nu proefwerkweek - of niet?

Het schooljaar zit er op? “Ja, nou, bijna. Volgende week is nog proefwerkweek”, antwoordt Margje. “Volgende week?”, grinniken de anderen. “Volgende week? De proefwerkweek is deze week hoor.” “Oh. Nou goed dan.” Margje is niet onder de indruk van deze fatale agendafout: “Oké, deze week. Daarna vakantie.”

Een Y erbij

Dat was de minimale verandering in de naam van het project die Sophie Vos voorstelde: maak van The city is ours, The city is yours. Het scheelt één letter op schrift, maar maakt een wereld van verschil wat betreft beleving. En daarmee werd dat de titel van dit laatste project van het schooljaar: The City is yours!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden