<p>Carl Hoiset in zijn atelier met aan aantal voltooide werken die ook te zien zullen zijn de de Krekul.</p>

Carl Hoiset in zijn atelier met aan aantal voltooide werken die ook te zien zullen zijn de de Krekul.

(Foto: eye_am)

Veel verschillende werken en stijlen van Tilburgse kunstenaars te zien

TILBURG -  Tilburgers die komend weekeinde, of het weekeinde daarna, van een leuk en ook cultureel verantwoord uitstapje willen genieten, kunnen hun hart ophalen. Met de fiets oostwaarts de fietsroute af, of met de trein naar station Oisterwijk, of met de auto want het is makkelijk parkeren daar: in de Krekul houdt een aantal actuele Tilburgse kunstenaars een overzichtstentoonstelling van hun collectief. 

Door Gerard Sanberg

Jan van Gorp en Bastiaan Hindriks, beiden op de expositie vertegenwoordigd met een aantal werken, kunnen er enthousiast over vertellen. “Er gebeuren mooie dingen in Tilburg, op het gebied van beeldende kunst”, stelt Hindriks. “We exposeren nu als collectief. De meesten komen uit Tilburg, maar er doet ook een Canadees mee, en Squires, uit Engeland. Samen kun je meer voor elkaar krijgen en zo’n groepsexpositie is ook diverser. Er zijn veel verschillende dingen te zien. Ook foto’s bijvoorbeeld, van Chris Oomes, voormalig stadsfotograaf.”

Native Art

Van Gorp werkt en publiceert onder het pseudoniem Jean Baptist. Hij woont al 62 jaar in Tilburg maar zwierf over de hele wereld actief. “Tja, zo loopt dat soms. Ik vind inheemse kunst heel interessant, native art. In Canada bijvoorbeeld, en Indonesië. Daar leven nog steeds volkeren die hun in hun eigen traditie kunst maken. Zelf wil ik zo eenvoudig mogelijk mijn werk neerzetten. Kijk wat Corneille doet, bijvoorbeeld, heel puur. En Nijntje van Bruna, geweldig is dat. In Japan zie je dat overal!”

Uiterste eenvoud

Van Gorp was lang actief als illustrator en fotograaf en ontwierp veel posters. Grafisch werk dus. Dat maakt hij tegenwoordig niet meer: “Nee, dat komt heel precies en dat lukt niet meer, met reuma in mijn handen. Het hanteren van een zeefdruk is best zwaar. Maar ik blijf wel streven naar uiterste eenvoud, heel basic.”

Nieuw collectief

Hindriks: “Van Gorp werkte al samen met Hoiset en Kichey. Een soort driemanschap vormden zij. Wij hadden hier het eye_am collectief van Wordragen, Carper, Horst, Squires, Oomes, Borchetta en ik. Die twee groepen exposeren nu samen in de Krekul, als nieuw collectief.”

Waar en wanneer

De expositie wordt zaterdag 17 juli geopend en is die dag en zondag 18 juli te bezichtigen van 10.00 tot 20.00 uur, in de Krekul. Volgend weekeinde zelfde tijd, zelfde plaats: vlakbij het station en voorzien van een flinke parkeerplaats. En na het kunstgenot ligt een terrasje op De Lind voor de hand, want dat is om de hoek. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden