<p>Vader Sam en zoon Rakas op de rug van de olifant, op het Besterdplein: &quot;Wij wonen hier om de hoek!&quot;</p>

Vader Sam en zoon Rakas op de rug van de olifant, op het Besterdplein: "Wij wonen hier om de hoek!"

(Foto: Gerard Sanberg)

Vakantiekermis in tijden van corona

TILBURG - De Tilburgse kermis van 2021 is een flink stuk korter dan gewoonlijk, want: corona! Vanuit het zuiden gaat de route van het Paleis Raadhuis over de Paleisring naar het Piusplein en de Heuvel en dan moet je de Spoorlaan oversteken naar het NS-plein. Daar ga je linksaf de Burgemeester Brokxlaan in. Maar ho ho: het Besterdplein doet toch ook mee? Hoe kom je daar dan, met al die (corona-)hekken? 

Door Gerard Sanberg

De beveiliging weet hoe je van het NS-plein naar het Besterdplein komt: “U loopt door de Atelierstraat, meneer, de Lange Nieuwstraat in en zo komt u op de Besterdring.” Dat is best een eindje lopen – maar gelukkig kun je ook de trein pakken! De kermistrein rijdt vanaf het Pieter Vreedeplein (opstapplaats) naar de Spoorlaan (opstapplaats). Van de Spoorlaan naar de Burgemeester Brokxlaan (opstapplaats) en dan door de Atelierstaat en de Lange Nieuwstraat naar het Besterdplein. Leuk, lijkt wel een kermisattractie!

Een peloton beveiligers

De laatste minuten vóór de opening op vrijdag wordt er gepoetst, gedweild en met kabels gesleept. De brandweer wordt rondgeleid en er komt een peloton beveiligers aanlopen. Die willen niet op de foto: “Nee meneer, met ons vak, wij willen niet herkenbaar in de krant.” Om de zaak aan de gang te krijgen en te testen of alles het doet, draaien de exploitanten zelf rondjes in de botsautootjes en op de draaimolen. Met routineuze, verveelde gezichten, dat wel.  

Samen Tilburg schoon

Overal staan vrolijk gekleurde containers met het opschrift Samen houden we Tilburg schoon. Mooi. De exploitanten nemen dat uiterst serieus, blijkt. Een jongen op de fiets eet kip-nuggets uit een bakje. Dat doet ie niet handig en hij klettert languit tegen het asfalt. Als hij overeind gekrabbeld is wil hij verder fietsen, maar het fietspad is nu bezaaid met kip-nuggets. “Hé gast, opruimen die rommel. Anders krijgen wij de schuld”, beveelt een exploitant bars. De jongen gaat gehoorzaam aan de slag: de nuggets terug in het bakje en het bakje netjes in de container.

Geen officiële opening

Verslag doen van de officiële opening van de kermis – dat gaat niet want die is er niet. Vrijdagmiddag drie uur, wordt als tijdstip genoemd op www.detilburgsekermis.nl, en dat klopt wel ongeveer. Dat wil zeggen, ergens tussen half drie en drie gaat de opbouw langzaam over in de echte kermis. Om vijf voor drie klinken de eerste schoten: twee Rotterdammers beproeven hun geluk met de buksen van de schiettent aan de Paleisring. 

De eerste schoten

De Rotterdammers zijn Jelle van Beelen en Darcy Hazenberg, allebei 27 jaar, en speciaal voor de kermis hierheen gekomen. “Ja, leuk toch? Wilden wij wel een keer meemaken.” En, wil het schieten een beetje lukken? Gegrinnik, want dat valt wel mee: “Nou, kijkt u maar. We moeten er nog effe inkomen.” Hoe het zij, de weergoden zijn de kermisexploitanten nu toch gunstig gezind. Moest de opbouw grotendeels in de stromende regen gebeuren, om klokslag drie uur breek de zon door! Eventjes. Maar het blijft droog en een uurtje later gaat ie echt schijnen.

Als het te druk wordt gaan de hekken dicht

Zwaartekrachttarters

Wat opvalt is dat er veel héél grote attracties staan. De achtbaan bijvoorbeeld, naast het Paleis Raadhuis: een imposante opstelling vol halsbrekende bochten en lussen. Time machine, heet ie. Ook de zwaartekracht wordt op veel plekken getart - en de magen van de bezoekers worden op de proef gesteld. Je kunt je dus héél hoog héél hard gillend laten rondtollen, maar er zijn natuurlijk ook kindvriendelijke arreacties. Op het Besterdplein maakt papa Sam een gezellig olifantenritje met zoontje Rakas, en dat mag gerust op de foto: “Wij wonen hier om de hoek, dat is wel zo makkelijk.”

Corona-proof?

De kermis is afgezet met hekken en om er te komen moet je door één van de toegangspoorten. Die bestaan uit steigerpalen en een groot beeldscherm. Er staat beveiliging bij en als het te druk wordt op het kermisterrein, kun je dat zien op het beeldscherm. Dan worden er extra hekken voor de ingang geplaatst: er mag niemand meer bij! Zaterdagavond gebeurde dat, en zondagmiddag weer. De gemeente besloot vervolgens om de openingstijden aan te passen: elke dag van 12 tot 21 uur, om de drukte te beperken. Echt wel anders dan dan we gewend zijn op de Tilburgse kermis, waar je vaak over de hoofden kon lopen. Maar ja, corona he?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden