<p>Denayt en Feven met hun begeleider vanuit het Rode Kruis Jack Rijzewijk: &quot;Hij had altijd tijd voor je en was steeds heel vriendelijk.&quot;</p>

Denayt en Feven met hun begeleider vanuit het Rode Kruis Jack Rijzewijk: "Hij had altijd tijd voor je en was steeds heel vriendelijk."

(Foto: Gerard Sanberg)

Eritrese gastvrouwen bij je vaccinatie

TILBURG - “Durf te vragen, durf naar voren te komen, durf in te grijpen”: bij de uitreiking van de certificaten aan acht leerlingen van het Entreecollege worden de verworven leerervaringen nadrukkelijk benoemd. Het is ook niet niks, uit Eritrea naar hier komen en na ruim een jaar al worden ingezet bij de zorg voor gevaccineerden.

Door Gerard Sanberg

Uit Eritrea? Niet allemaal. De meeste meiden komen daar inderdaad vandaan, maar eentje komt uit Syrië. Nu is vaccinatie tegen corona natuurlijk (en helaas) overal ter wereld een bekend verschijnsel, dus dat op zichzelf was niet nieuw. Maar om daarbij te assisteren als gastvrouw en in het Nederlands (met een Brabants accent!) te worden aangesproken, dat is dan weer heel wat anders. 

Echte, officiële stage

Coördinator Henk van Bree van het Entreecollege vond het project zeer waardevol: “Er is veel tijd in gaan zitten qua organisatie, maar dat het is gelukt geeft veel voldoening.” Voor de leerlingen telt het ook echt mee als stage, blijkt: “Ja, stage is echt een dingetje hoor, in deze coronatijd. Maar het is erkend en officieel en dat is heel belangrijk want stage is een essentieel deel van de opleiding.”

Entreecollege

In dit project werkt het Entreecollege aan de toegang tot de Nederlandse samenleving voor jongeren met een migratieachtergrond. Hierna kunnen deze jongeren doorstromen naar een beroepsopleiding in het mbo. Mits de stage is afgetekend, dus. 

New Dutch Connection

De New Dutch Connection streeft hetzelfde doel na: jonge vluchtelingen hun plaats laten vinden in de Nederlandse samenleving. Zeven jaar geleden begonnen met Europees geld, krijgt de organisatie nu in Tilburg subsidie van de gemeente. Het Rode Kruis betrok hen bij dit project om zo de mentale gezondheid van jonge vluchtelingen te stimuleren. “In deze coronatijd met zijn lockdowns en quarantaines is dat een serieus probleem.” Dertien leerlingen met een migratieachtergrond werden ingezet als gastvrouw bij een vaccinatielocatie, en het zou voor hen tellen als officiële stage. 

Feven en Denayt

Feven Okbalibanos (19 jaar) en Denayt Aynaalem (ook 19) komen beiden uit Eritrea. Ze hebben gedurende vier dagen vijf uur per dag meegedraaid op de vaccinatielocatie, in een officiële functie als gastvrouw. Ze moesten mensen ontvangen, hen de weg wijzen en op hun gemak stellen. Vanuit het Rode Kruis werden zij begeleid door Jack Rijzewijk,  vrijwillig medewerker bij het Rode Kruis. Tijdens de uitreikingsplechtigheid krijgt hij een hartelijk applaus omdat hij het zo goed en vriendelijk deed, dat begeleiden. “Hij luisterde steeds heel goed, je kon altijd bij hem terecht voor advies”, zeggen de meiden unaniem.

Zorg om de mentale gezondheid van jongeren

Flauwgevallen

Feven en Denayt zijn het met elkaar eens: de stage is erg goed bevallen: “Ja, het was goed. Heel leuk om mee te maken. Mensen waren ook heel aardig tegen ons, echt lief.” Hebben ze nog iets bijzonders meegemaakt, tijdens hun stage? Denayt niet, maar Feven wel! “Nou! Eén meneer die kreeg de prik en stond daarna op van de stoel en toen viel hij flauw. Boem, op de grond. Dat was spannend, toen moest ik natuurlijk meteen hulp halen.”

Zelf gevaccineerd?

Dat is natuurlijk een voor de hand liggende vraag: zijn de meiden zelf al gevaccineerd? Denayt wel, die vond dat wel zo veilig. Maar Feven? “Nee, nee, ik niet. Ik vind het eng”, zegt ze giechelend. “Ik heb nog geen prik gehad dus.”

Toekomstplannen

Na het Entreecollege kun je doorstromen naar een beroepsopleiding in het mbo. Zijn Feven en Denayt dat van plan? Wat willen ze worden, straks? Hoe vinden ze hun plaats in de Nederlandse samenleving?

Kinderopvang

Feven heeft meteen een antwoord op die vraag, want ze weet precies wat ze wil: werken in de kinderopvang. Na het Entreecollege wil ze dus naar het ROC, naar de School voor Onderwijs en Kinderopvang. “In Tilburg, ja.”

Peerke

Denayt wil gaan werken als verkoopster, daar heeft ze ervaring mee. Ervaring? Waar? “Op stage, bij Peerke.” Peerke? Verwarring alom, want iedereen denkt aan Peerke Donders. Maar nee: “Het was een stage vanuit school bij Peerke, die handel in tweedehands meubels op de Korvelseweg.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden