Foto:

Herdenking Tilbugse holocaustslachtoffers

Eind augustus 1942 kregen de 165 Tilburgers van Joodse afkomst een ‘Oproeping’: ze moesten zich op 28 augustus om 08.00 uur ’s morgens melden bij de ‘BBA-loods nabij busstation Tilburg’. Op het formulier stond heel precies opgesomd wat ze mee moesten nemen voor hun reis.

Afgelopen vrijdag werd deze tragedie herdacht in het Spoorpark, met een zorgvuldig uitgedachte en vormgegeven manifestatie. Bij de ontvangst reikte archivarus Paul Spapens aan de deelnemers het formulier van ‘hun’ Jood uit. Daarna kon je een reispakket van oude dekens oppakken en daarmee een tocht maken over de spoorrails. Je kwam langs stations als Sobibor, Auschwitz, Bergen Belsen etc. Aan het einde legde je je naambordje op een plattegrond van Tilburg.

Op de foto de Tilburger Rob van Putten die het bordje van Helga Deen had uitgekozen. Waarom dat? “Ik heb haar dagboek gelezen. Indrukwekkend!”

Junior staddichter Gina Goossens las een herdenkingsgedicht voor. Prachtige regels: ‘Zij hadden liever de trein gemist.’ En: ‘We kunnen de treinen niet terug laten rijden maar we kunnen wel verhinderen dat ze nog vertrekken.’

Een waardige indrukwekkende herdenking.

Peter Bulthuis
Contentcoördinator DPG Media
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden