Eerbetoon aan de beiaardautomaat

Stichting Vrienden van de Tilburgse Beiaard presenteert 25 september presenteert het kunstboek ‘Ritornello’, een eerbetoon aan een eeuwenoud muziekinstrument dat Tilburg rijk is: de beiaardautomaat.

Bijzondere gebeurtenissen die in Tilburg gevierd worden en speciale dagen waarop de beiaard of beiaardautomaat te horen is: ze namen afgelopen jaren alleen maar toe. Zo klonk in april, op de 212e verjaardag van de stad, voor het eerst de speciale compositie ‘Tilburg Tune’ van Erwin Steijlen op de beiaardautomaat. Afgelopen jaren kreeg de automaat een nog belangrijkere functie in de stad. Door de nodige aanpassingen en verbeteringen van het automatisch speelwerk sluit de beiaardautomaat nu ook naadloos aan op de hedendaagse software.

De Stichting Vrienden van de Tilburgse Beiaard denkt ook graag na over initiatieven die de beiaardautomaat nog meer voor het voetlicht kunnen brengen. Eén daarvan betreft een project dat de stichting samen met de (toenmalige) Tilburgse stadscomponist Anthony Fiumara heeft bedacht en gerealiseerd. Daarbij werd een groot aantal Tilburgse componisten uitgenodigd om gedurende een jaar muziek te componeren voor de in 2018 vernieuwde beiaardautomaat. Dat wil zeggen: voor elke maand twee componisten, de één voor een ‘vrij’ werk, de ander voor de voorslagen.

Interviews met de componisten die aan het project deelnamen, waaronder bekende namen als Jo Sporck en Henk Stoop, maar ook een jonge succesvolle componiste als Sanne Rambags, zijn nu opgenomen in het boek Ritornello. Behalve de interviews bevat het boek ook het verslag van een in 2018 door Van Eyndhoven gehouden lezing over de bijzondere geschiedenis van de beiaardautomaat. De vormgeving van het boek werd verzorgd door multimediakunstenaar Rudi Klumpkens. Het boek werd gebonden door professioneel handboekbinder Els Rollé.

www.tilburgsebeiaard.nl

Peter Bulthuis
Contentcoördinator DPG Media
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden