Foto:

Voorlezen in twee talen

Tilburg - De Bibliotheek Wagnerplein gaat samen met de Ouderkamer De Dirigent voorlezen in verschillende talen. Er wordt al enkele jaren voorgelezen aan peuters, kleuters en hun ouders in het Nederlands. Op 4 oktober willen we samen starten met voorlezen in twee talen. De eerste keer is dat Arabisch en Nederlands.

Voorlezen in twee talen

Veel kinderen groeien op met meer dan één taal. Soms leren kinderen verschillende talen naast elkaar. Bijvoorbeeld als beide ouders een andere moedertaal spreken. Soms leren kinderen verschillende talen na elkaar. Bijvoorbeeld als de ouders naar Nederland zijn verhuisd en thuis een andere taal spreken dan het Nederlands.

Voorlezen draagt enorm bij aan de taalontwikkeling van jonge kinderen. De Bibliotheek en de Ouderkamer willen hierbij ouders graag op weg helpen. Voorlezen is iets waar jonge kinderen enorm van kunnen genieten. Het is meer dan enkel een leuk en gezellig moment van samenzijn: kinderen vergroten hun woordenschat en kunnen zich beter concentreren. Voor meertalige kinderen zijn de voordelen van voorlezen zelfs nóg groter, als er ook positieve aandacht is voor hun thuistaal: de taal van het hart. Als een kind zijn eerste taal goed leert, leert het gemakkelijker een tweede taal. Door samen te praten en te lezen maak je de wereld van kinderen groter.

Bij de Ouderkamer van De Dirigent wordt al wekelijks voorgelezen aan peuters en kleuters en hun ouders in het Nederlands. Zij waren erg enthousiast over het idee van De Bibliotheek Wagnerplein, om samen meertalig voor te gaan lezen. De Bibliotheek heeft een grote collectie met mooie prentenboeken in huis en ook boeken in de Arabische taal. Daar willen we ouders graag kennis mee laten maken.

We gaan starten met voorlezen in twee talen op maandag 4 oktober, van 9.15 tot 10.00 uur, bij de Ouderkamer De Dirigent voor peuters en kleuters en hun ouders.

De kinderboekenweek, een week waarin altijd heel veel aandacht is voor kinderboeken en leesbevordering is het startsein. Het thema is dit jaar: beroepen. Daarom hebben we gekozen voor het prentenboek: “Boer Boris en bakkertje Bas” van Ted van Lieshout.

Het paard van Boer Boris is jarig. Er moet taart komen. Wie bel je dan? Bakkertje Bas natuurlijk! De taart is prachtig maar op weg naar de boerderij rijdt de bakker met zijn auto in de sloot. Komt de taart nog op tijd?

Kom je luisteren en kijken naar dit vrolijke verhaal?

We gaan samen lezen in het Nederlands en in ‘t Arabisch met een vertelkastje en daarna samen zingen met Rosalyn. De verwerking van het verhaal gaat d.m.v. spelletjes en liedjes, die erg leuk zijn voor de kinderen, maar ook essentieel bij het aanleren van begrippen. Wij hebben er erg veel zin in, kom je ook?

Praktische informatie:

Datum: 4 oktober

Tijd: 9.15-10.00 uur

Locatie: Ouderkamer De Dirigent, Dirigentenlaan 21, 5049 EA Tilburg

De Ouderkamer bevindt zich in MFA De Dirigent. Ingang bij Bs Aboe-el-Chayr en dan meteen de eerste gang rechts. In de speelzaal vindt het voorlezen plaats.

Kosten: gratis

Leeftijd: voor peuters, kleuters en hun ouders

Aanmelden: kan bij Annie Meens, coördinator Ouderkamer.

E-mail:annie.meens@tangent.nl

of bij:

De Bibliotheek Wagnerplein

Wagnerplein 4

5011 LP Tilburg

Tel. 013-5470855

E-mail: wagnerplein@bibliotheekmb.nl

www.bibliotheekmb.nl
www.facebook.com/bibliotheekwagnerplein

Peter Bulthuis
Contentcoördinator DPG Media
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden