Marcel de Reuver overhandigt het eerste exemplaar van zijn gedichtenbundel aan wethouder Hans Kokke. Het boekje is een cadeau van de gidsen aan hun deelnemers. foto: Jan Loonen
Marcel de Reuver overhandigt het eerste exemplaar van zijn gedichtenbundel aan wethouder Hans Kokke. Het boekje is een cadeau van de gidsen aan hun deelnemers. foto: Jan Loonen (Foto: Jan Loonen)

Stadsgidserij viert jubileum

Stadsgidserij Tilburg vierde zaterdag 1 juli haar 20-jarig bestaan. Het historisch decor van het Pauluskerkje vormde de passende entourage om even stil te staan bij deze mijlpaal.

Afgelopen jaar maakte deze stichting met een tiental gidsen maar liefst 344 rondjes door de stad; van centrum tot Spoorzone, van Piushaven tot Koningshoeve. Een record dat dit jaar alweer gebroken lijkt te gaan worden.

Tijdens het druk bezochte jubileumfeestje werd het gedichtenbundeltje Wereldberoemd in Tilburg gepresenteerd, geschreven door stadsgids Marcel de Reuver. Twintig portretten van bekende Tilburgers, die ieder op eigen wijze een stukje van de stad inkleurden. Van Pieta Melis tot Jan van Roessel, van Miet van Puijenbroek tot Peerke Donders. Het laatste gedicht Al die Aander (in dialect) brengt een ode aan de gewone Tilburgers die volgens de auteur de stad eigenlijk maakten tot wat hij nu is geworden.

Het boekje, waarvan het eerste exemplaar aan wethouder Hans Kokke werd overhandigd, is een verjaardagscadeautje van de Stadsgidserij aan haar deelnemers. Tijdens het feestje waren er bloemen voor mevrouw Pierson (haar man Evert was de grondlegger van de Stadsgidserij) en zorgde het oer-Tilburgse duo 'Oma en Aal' voor de ludieke inbreng.

Wandelen met een stadsgids wordt steeds meer een echte beleving. Naast de traditionele wandelingen door Tilburg, is er bijvoorbeeld ook Proef de Kade, Smakelijke Dwaalwandeling, Misdaadwandeling en de Wijnwandeling. Hierbij worden allerlei zaken aangedaan, panden bezocht en proeverijtjes gehouden. De Stadsgidserij Tilburg zal zich komende jaren blijven vernieuwen.

Meer berichten