Logo stadsnieuws.nl


Door dit vrijwilligerswerk buiten de schoolmuren leren de jongeren wat werken in de praktijk betekent en wat ze wel of niet aanspreekt.
Door dit vrijwilligerswerk buiten de schoolmuren leren de jongeren wat werken in de praktijk betekent en wat ze wel of niet aanspreekt.

Liever grote klus dan opknapwerkje

Een roze winkel wit schilderen? Dat is een mooie klus voor 'de klussers' van Praktijk College Tilburg. Met zeven man sterk gingen zij met schuurpapier, kwasten en rollers aan de slag en toverden de roze winkel om in een stoere tweedehands pop-upstore met 'kleding en meer' voor jongeren.

Door Klari Taborsky

Tilburg - Najim, een van de leerlingen: "We hebben binnen en buiten geschilderd en ook de vloer. We waren met zessen tegelijkertijd bezig een wandje te schilderen, dus dat gaat snel. Toen we klaar waren hebben we schoongemaakt en folders rondgebracht over de nieuwe winkel, het Madhouse. Deze winkel is een excellentie-project van zes studenten van het ROC (School voor Welzijn). De pop-up store verkoopt voornamelijk tweedehands kleding gericht op jongeren tussen de 15 en 25 jaar die wat minder te besteden hebben.

Najim: "Het was leuk om met jongeren onder elkaar te werken. Van ons mag er wel iets tegenover staan voor het werk dat we verzet hebben. Een dagje Efteling of zwembad misschien?"

Ook Mike en Adil hebben meegeholpen. Mike heeft kluservaring opgedaan via het bedrijf van zijn neef, waar hij regelmatig meewerkt. Het liefst wil hij zagen en timmerwerk. Adil geeft aan dat 'elektronica' hem wel iets lijkt.

Na het opknappen van de winkel doen ze nu vrijwilligerswerk in een kringloopwinkel in de Reeshof. Ze knappen meubels en huisraad op. Als het er weer netjes uitziet, gaat het de winkel in voor de verkoop. Liever doen ze grote klussen, maar die zijn nu even niet voor handen.

Adil: "Wat hier fijner is dan op school, is dat er minder regels zijn. We kunnen zelf beslissen wat we gaan doen, hoeven niet te wachten op de leraar. Dus als het schuren klaar is, kan ik direct doorgaan met schilderen." Mike: "Het verdelen van het werk gaat vanzelf. Iedereen pakt het artikel dat hij wil gaan opknappen, dat geeft nooit een probleem. Het is hier wel wat klein, liever werk ik in een grotere ruimte."

Door dit vrijwilligerswerk buiten de schoolmuren leren de jongeren wat werken in de praktijk betekent en wat ze wel of niet aanspreekt. Najim: "Ik heb al veel gedaan, ook opruimen en vegen. Dat hoort er ook bij."

Reageer als eerste
Meer berichten