Logo stadsnieuws.nl


Juanita Mutsaers bij de Kick Off van Tilburg in Dialoog op 14 september bij Kolektivo aan de Trouwlaan.
Juanita Mutsaers bij de Kick Off van Tilburg in Dialoog op 14 september bij Kolektivo aan de Trouwlaan.

Ontmoetingen in Week van de Dialoog

De Week van de Dialoog vindt van 3 tot en met 12 november plaats in Tilburg. Op allerlei plekken worden dialoogtafels georganiseerd waar mensen met elkaar in gesprek gaan. Juanita Mutsaers vertelt over haar ervaringen met de dialoog en over haar deelname aan Human Library.

Tilburg - "Toen ik voor het eerst meedeed aan de dialoog was ik verrast door de bijzondere sfeer. De mensen aan de tafel kenden elkaar niet, maar hadden toch de bereidheid om zich open te stellen. Het is zo mooi dat je even bij elkaar naar binnen mag kijken. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar toch is er veel herkenning. Het bevestigt dat je in je eigen kracht mag staan, je eigen weg mag volgen."

Zo'n zes jaar geleden kwam Juanita voor het eerst in aanraking met 'Tilburg in Dialoog'. Sindsdien doet ze regelmatig mee als deelnemer en gespreksleider. De laatste vier jaar gaat ze ook met mensen in dialoog als 'levend boek' in het kader van Human Library: een initiatief van Bibliotheek Midden Brabant en Tilburg University.

"Ik ben het boek MS", vertelt ze. "Daarnaast zijn er boeken over de oorlogsveteraan, de transgender, de autist en de prostituee. In gespreksrondes van een half uur gaan lezer en boek met elkaar in gesprek. Anders dan bij het lezen van een gewoon boek is dat tweerichtingsverkeer. Ook de lezer heeft een verhaal te vertellen."

De dialoog is voor Juanita belangrijk omdat het ruimte geeft voor ontmoetingen. Het thema 'samen' dat dit keer in de Week van de Dialoog centraal staat, spreekt haar daarom erg aan.

"Alles begint met een ontmoeting, zei een vriend van mij ooit eens. En zo is het. Een ontmoeting zet iets in beweging. Je hebt anderen nodig als spiegel om jezelf beter te leren kennen. In de 25 jaar dat ik nu leef met MS heb ik inzichten opgedaan die ook anderen in hun leven kunnen inspireren. Samen met mijn vriendin Alma Patist geef ik daarom binnenkort ook weer de cursus 'De kracht in jezelf'. Het is mooi om te zien hoe mensen juist door zich te verbinden met anderen dichter bij zichzelf kunnen komen."

Voor Juanita is 'Tilburg in Dialoog' een goede leerschool geweest. Ze heeft ervan geleerd hoe belangrijk het is om te luisteren zonder oordeel. "Dat pas ik toe in onze cursus, maar eigenlijk in mijn hele leven. Als je je open kunt stellen, liggen overal kansen voor bijzondere ontmoetingen."

Kijk voor meer informatie over de Week van de Dialoog en Tilburg in Dialoog op de website:

www.tilburgindialoog.nl

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox