Logo stadsnieuws.nl


Veel Caribische Nederlanders, onder wie Mariëta Emers (rechts, met hoed op), houden van dansen en feesten.
Veel Caribische Nederlanders, onder wie Mariëta Emers (rechts, met hoed op), houden van dansen en feesten.

10-jarig bestaan 'Je ziet steeds nieuwe gezichten'

Caribische mensen houden normaal gesproken al van een gezellig feestje, maar dit jaar gaat het dak er helemaal af. Dat geldt in ieder geval voor de ouderen, want de Stichting Caribische Senioren Tilburg (SCST) bestaat in oktober officieel tien jaar. Reden dus voor een extra feestje.

Door Aldert van der Burg

Tilburg - In het kort gezegd komt de SCST op voor de belangen van de Caribische senioren in Tilburg. Daarnaast organiseert de stichting recreatieve en culturele activiteiten, zoals workshops dans, zang, schilderen en tekenen, maar ook informatieve en educatieve bijeenkomsten, bijvoorbeeld lezingen, voordrachten en lessen Nederlandse taal en ict. Doel hiervan is onder meer het doorbreken van het sociale isolement van de Caribische senioren in deze gemeente.Drijvende kracht achter de SCST is oprichter en voorzitter Mariëta Emers (71). Ze heeft veertig jaar lesgegeven in het basisonderwijs en verricht al meer dan twintig jaar vrijwilligerswerk. "Zo blijf ik actief en mijn geest jong", zegt ze.

Aanleiding voor de oprichting van de SCST was een verschil van mening met Contour de Twern, waar de Caribische senioren als werkgroep aanvankelijk onder vielen. Sinds september vorig jaar huurt de organisatie ruimtes in het gebouw van Stichting Jeugdbelangen 't Zand aan de Beneluxlaan. Ze krijgt van de gemeente per jaar nog geen 5.000 euro subsidie. Emers: "Daar kunnen we nog niet eens de huur van betalen. Toch hebben we hier elke zaterdag een activiteit, die door vrijwilligers wordt georganiseerd, bijvoorbeeld een dominotoernooi. Dat is heel populair in onze cultuur."

Op 2 september, toen het nieuwe seizoen werd gestart, werden er ook gedichten voorgedragen en waren er een fototentoonstelling, een quiz met Antilliaanse spreekwoorden en optredens van twee Antilliaanse zangers en een folkloristische groep. Daarnaast besteedt de SCST regelmatig aandacht aan serieuze thema's als racisme en discriminatie. "Brabant is een racistische provincie", vindt Emers. "Men ontkent het, er wordt niet over gepraat. Neem als voorbeeld de discussie over Zwarte Piet. In Amsterdam zijn ze wat dat betreft verder. Hier reageren witte Nederlanders sneller met de opmerking dat 'ze onze feesten willen afpakken'. Maar dat willen we helemaal niet. We zijn allemaal Nederlanders."

Verder valt het Emers op dat Caribische Nederlanders ondervertegenwoordigd zijn in veel maatschappelijke posities. "Wij willen daarom onze mensen empoweren, in hun kracht zetten."

Tienjarig bestaan

Op zaterdag 7 oktober wordt het tienjarig bestaan van de SCST uitgebreid gevierd in Pohon Sagu, het trefcentrum voor Zuid-Molukkers aan de Azuurweg. Mensen die de afgelopen tien jaar veel voor de stichting hebben betekend, krijgen een onderscheiding. "We hebben er eerder al tien uitgedeeld. Mensen zijn daar zó blij mee. Ook dat is empoweren." En natuurlijk wordt er gedanst en gefeest. "Bij ons moet er altijd worden gedanst, zelfs als er verdriet is", legt Emers uit.

Toekomst

Voor de toekomst zijn er nog zat plannen. Emers wil op de maandagen een inloop voor maatschappelijk werk, toegesneden op de behoeften van Caribische Nederlanders. Van dinsdag tot en met donderdag moet er een dagbesteding voor de senioren onder hen worden gerealiseerd. Emers: "Velen van hen zitten maar thuis."

Bijna iedereen die op de activiteiten van de SCST afkomt, is ouder dan vijftig. Toch zijn jongeren er eveneens welkom. "Wij moeten onze eigen cultuur niet vergeten en doorgeven aan de jongeren. En iedereen kan zichzelf zijn hier, of je hier nu komt om te zitten, te praten of te dansen. Wij Antillianen zijn heel makkelijk. Het leuke is dat je hier steeds nieuwe gezichten ziet."

Voor meer informatie over de Stichting Caribische Senioren Tilburg kunnen belangstellenden bellen naar 06-36188861.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox