Logo stadsnieuws.nl


Prinses Beatrix tussen het werk Grosse Geister van kunstenaar Thomas Schütte dat te zien is in de jubileumtentoonstelling Weerzien, 25 jaar De Pont.
Prinses Beatrix tussen het werk Grosse Geister van kunstenaar Thomas Schütte dat te zien is in de jubileumtentoonstelling Weerzien, 25 jaar De Pont.

Prinses Beatrix eregast bij De Pont

De Pont vierde zaterdag het 25-jarig bestaan van het museum met een bezoek van prinses Beatrix en de onthulling van het kunstwerk Sky Mirror van Anish Kapoor. De sculptuur, een 6,5 meter hoge spiegelende wand, van de Britse kunstenaar Anish Kapoor is geschonken aan het museum.

Door Jan Loonen

Tilburg - Het kunstwerk Sky Mirror ('hemelspiegel') en de speciaal voor de gelegenheid door Sophie Walker ontworpen tuin waar het beeld in staat, krijgt het museum ter ere van het zilveren jubileum.
Het geschenk is mogelijk gemaakt dankzij samenwerking met de gemeente Tilburg en steun van lokale bedrijven en particulieren, Brabant C, Museum De Pont en van de kunstenaar. Hij vroeg geen gage voor zijn kunstwerk.

Kapoor en directeur Hendrik Driessen hebben een innige band, die de kunstenaar door zijn werk tot uitdrukking bracht.
Wethouder van cultuur van de gemeente Tilburg, Marcelle Hendrickx, droeg beide kunstwerken over aan Jos de Pont, zoon van de man die het museum mogelijk maakte en voor de naamgeving zorgde. Zij zijn nu definitief eigendom van De Pont.

Leerlingen van de basisschool hadden stoeptekeningen gemaakt en zij vormden, als ambassadeurs van De Pont, een erehaag voor prinses Beatrix, toen zij om 13.00 uur arriveerde. Zij was de eregast bij het feestelijk moment voor het museum en voor de stad.
Voor Hendrik Driessen was het dubbel feest. Hij was dezelfde ochtend gehuldigd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In zijn toespraak blikte hij terug op de plaatsing van het kunstwerk. Hij zag de sculptuur tijdens de storm van de afgelopen dagen vervaarlijk op en neer gaan. In de weerspiegeling zag hij voortrazende stormen. Nu is het lichtgrijs en als de zon schijnt is het helblauw. "Niets is wat het is en alles is wat het moet zijn."
Oud-stadsdichter Frank van Pamelen entertainde de honderden mensen, die aan de rand van het plein wachtten tot zij het museum binnen mochten gaan. Hij ontlokte wat bijnamen voor het kunstwerk, zoals dat in Tilburg te doen gebruikelijk is. Er kwamen namen voorbij, zoals Gebakken Lucht, Briefke, dat wappert in de wind, Wolkenhapper; BD kopt zelf met Wolkenjager.
Prinses Beatrix genoot zichtbaar van het gebeuren op het voorplein van het museum. Zij feliciteerde Jos de Pont van harte met de aanwinsten voor het museum. De prinses is een groot liefhebber van beeldende kunst en vond het fantastisch wat hier gebeurde.

De sculptuur 'Sky Mirror (for Hendrik)' staat prominent op het voorplein van het museum, is daardoor voor eenieder toegankelijk en kan het uitgroeien tot een icoon voor de stad.

Nadat Prinses Beatrix een rondleiding door het museum had gehad, mochten de honderden bezoekers de speciale tentoonstelling WeerZien bezoeken. Daarin komen bijzondere kunstwerken die als bruikleen in een van de tentoonstellingen van De Pont te zien zijn geweest, terug. Als 'logés' die opnieuw worden uitgenodigd.
De jubileumexpositie is een weerzien van verwanten. Voor bezoekers van het eerste uur een weerzien van iconische kunstwerken die eenmalig in Tilburg te zien waren, voor anderen een kennismaking met geweldige kunstwerken die bijdroegen aan de ontwikkeling van Museum De Pont. De jubileumtentoonstelling Weerzien is te zien tot en met 18 februari 2018.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox