Logo stadsnieuws.nl


Rob Vereijcken (wijzend, rechts op de foto) geeft een rondleiding in de volkstuin aan de Dongenseweg.
Rob Vereijcken (wijzend, rechts op de foto) geeft een rondleiding in de volkstuin aan de Dongenseweg.

Jubilerende volkstuin voorbeeld van smeltkroes nationaliteiten

De volkstuin Dongenseweg in Tilburg bestaat 50 jaar en dit jubileum werd zaterdag 16 september gevierd met een open dag, waar druk gebruik van werd gemaakt met zware discoklanken van het Draaimolenfestival aan de Dongenseweg op de achtergrond. Het mocht de pret niet drukken. Overal zijn mensen actief in een weelderige omgeving, die de sporen van de naderende herfst begint te dragen.

Door Jan Loonen

Tilburg - Wim van de Sande is sinds zeven jaar voorzitter van de vereniging, die 50 leden telt. "Wij hebben vijf nationaliteiten in onze vereniging en ze vormen zo een aardige smeltkroes: de Kosovaren, Turken, Marokkanen, Ieren en Nederlanders."

Het oudste lid is Ben Bergmans. "Hij was er vanaf de eerste dag bij en nog altijd actief hier op de tuin."

Het gebruik van de volkstuin heeft in de loop der jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. "Vroeger hadden mensen de tuin nodig voor een noodzakelijke voedselvoorziening, tegenwoordig gaan we meer op de ecologische tour, bewust kweken dus van eigen voedsel, waaronder ook vergeten groeten."
Tilburg telt 14 volkstuinverenigingen, die alle zijn aangesloten bij de OVAT (Overkoepelende Vereniging van Amateurtuinverenigingen Tilburg). De OVAT komt op voor het gezamenlijk belang van de aangesloten leden.

Wim van de Sande noemt als voorbeeld de gezamenlijke inkoop van compost. Maar de OVAT organiseert ook cursussen voor de 1300 leden die in totaal bij de verenigingen lid zijn.

Boekje

Jeroen Ketelaars heeft een fraai boekje gemaakt over het leven met de natuur op de Tilburgse volkstuinen, onder de titel 'Veertien tuinen, vier seizoenen'. Het is uitgegeven in de serie 'intilburg'. Een aanrader voor natuurliefhebbers.

Terug naar de Dongenseweg. Het lidmaatschap van de vereniging kost 22,50 euro per jaar. Het huren van een tuin kost 0,50 eurocent per vierkante meter.
Op percelen van 200 vierkante meter is het mogelijk een kas en een tuinhuisje te bouwen. Dit moet wel schriftelijk worden aangevraagd, want er zijn wel voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld wat betreft de grootte.

Per zes tuinen is er een wateraansluiting, de kosten van het waterverbruik is in de vierkante meterprijs opgenomen. De tuin is ieder jaar weer geheel bezet, maar onder andere door de vergrijzing komen er ieder jaar weer tuinen vrij.

Meer informatie over de volkstuin Dongenseweg is te vinden op de website van de vereniging:

www.volkstuinentilburg.nl/thuis/dongenseweg

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox