Dit spel kunnen blinden helemaal zelfstandig spelen. Ook mensen zonder visuele handicap kunnen meedoen. Iedere speler speelt met een verduisterde bril op.
Dit spel kunnen blinden helemaal zelfstandig spelen. Ook mensen zonder visuele handicap kunnen meedoen. Iedere speler speelt met een verduisterde bril op. (Foto: Jacky Eickes)

Zonder zicht, maar met enorme passie

Blinden en slechtzienden hebben weinig sporten die ze zelfstandig kunnen beoefenen. Zo kunnen ze wel zwemmen en meedoen aan atletiek of tandem rijden, maar dat is allemaal onder begeleiding van zienden. Maar bij Showdownvereniging Tilburg kunnen sportievelingen, liefhebbers en fanatiekelingen naar hartenlust sporten.

Door Jacky Eickes

Tilburg - Milton Lie Kwie (61) is langzaam blind geworden. De secretaris van Showdown Vereniging Tilburg werd in de jaren '90 gewezen op de club. "Ik was op zoek naar een activiteit en dit was perfect voor mij. Dit spel kunnen we helemaal zelfstandig spelen en ook mensen zonder visuele handicap mogen en kunnen meedoen. Iedere speler speelt namelijk met een verduisterde bril op."

De sport is ontstaan door iemand die door een bedrijfsongeval blind is geworden. Hij baalde dat hij niks kon doen qua sport, want voor alle sporten was begeleiding nodig. Er was volgens hem te weinig vertier voor visueel gehandicapten.

"Hier bij Showndown kan en mag iedereen meedoen," gaat Milton verder. "We spelen gemengd en ongeacht de leeftijd. De jongste speler is 10 jaar oud, de oudste 80. Ook in nationaliteiten en culturen maken we geen onderscheid. Ik vind dit altijd mooi om te vertellen: we hebben Syriërs die onze wedstrijden fluiten. Zij zaten in het AZC en wilden graag iets terug doen voor Nederland. De jongeren fluiten vrijwillig, maar wij helpen hen wel bij hun Nederlands. Zo kunnen ze makkelijker integreren. Een aantal maanden geleden nodigden we ze uit om vrijblijvend eens te komen kijken, maar ze vonden het zo fantastisch, dat ze heel graag wilden blijven. Ze waren meteen verkocht aan het spelletje." De taalbarrière is inmiddels geen enkel probleem meer. "We proberen ze zoveel mogelijk te stimuleren; zo hebben we ze in het begin een lijstje gegeven met woorden die ze meteen nodig hadden. In hun pauzes gingen ze dan met z'n vieren buiten woordjes oefenen met elkaar."

Ook de penningmeester van de club, Toos Koper, is volledig blind. Alleen de voorzitter, Jos Donders, kan zien. Toch is dit geen enkel probleem voor de clubleden. Iedereen weet inmiddels de weg naar de bar en de speelzalen te vinden. "Alles dat we zelf kunnen doen, doen we ook zelf." De sport is gericht op het gehoor, snelheid en reactievermogen. Een bal kan snelheden van meer dan 80 km/u halen. De speeltafel heeft ronde hoeken en in de uiteindes een netje. Met batjes moet een bal onder een transparante plaat geslagen worden en bij iedere keer dat de bal in het netje van de tegenstander terecht komt, worden twee punten verdiend. Bij elf punten is er een winnaar. "Je moet goed luisteren waar de bal is. Ieder spel wordt wel in een geïsoleerde ruimte gespeeld, zodat er geen ruis of stoorzenders zijn. Dat zou ook te vermoeiend zijn."

Iedere vereniging stuurt zijn beste 12 mannelijke en vrouwelijke spelers. Milton mocht vorig jaar namens Showndown meedoen en werd elfde in het toernooi. "Dat is een stimulans om het dit jaar nog beter te doen. Dit spel is sowieso een stimulans. Ik ben iedere dinsdag van 20.00 uur tot 22.00 uur in de Symfonie en speel dit spel al 24 jaar lang. Zo blijf ik mobiel en heb ik een sociaal leven. Het gaat niet alleen om sport en beweging, maar ook de omgang met gelijkgestemden. Dat betekent echt heel veel voor mij."

De winnaars van het landelijk toernooi hebben zo hun toegangspas naar de Europese en Wereldkampioenschappen. Hier mogen echter alleen blinden en deelnemers die minder dan 5 procent zien, meedoen.

Ook het koppel Daniël en Natasja heeft veel aan Showdown Vereniging Tilburg. Zij is blind, hij niet. Maar beiden vinden ze het een fantastisch spel. Ze kunnen allebei deelnemen. Hun dochter speelt ook en hun zoon is scheidsrechter. "We hebben nu een unicum", vertelt Milton. "Zo volgt er één jongen nu zijn opa op. Drie generaties. En daar zijn we echt trots op."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden