Logo stadsnieuws.nl


Merlijn hoorde vier jaar geleden enthousiaste verhalen van zijn ouders over de dialoog en gaf zich op voor de training tot gespreksleider van Tilburg in Dialoog.
Merlijn hoorde vier jaar geleden enthousiaste verhalen van zijn ouders over de dialoog en gaf zich op voor de training tot gespreksleider van Tilburg in Dialoog.

Ontmoeten in Week van de Dialoog

In de aanloop van de Week van de Dialoog (3 tot en met 12 november) vertellen verschillende mensen in Stadsnieuws over hun ervaringen. Dit keer is Merlijn Seegers aan het woord. Sinds 2013 voert hij dialogen met jongeren en volwassenen in het Nederlands, maar ook in het Engels.

Tilburg - "Het leuke van 'Tilburg in Dialoog' is dat je mensen ontmoet die je in je dagelijkse leven niet zo snel zou tegenkomen", zegt Merlijn. "Op de universiteit had ik bijvoorbeeld een gesprek met uitwisselingsstudenten uit allerlei landen. En in Resto van Harte zat ik aan tafel met zeventigplussers en jongeren van het ROC. Je hoort dan persoonlijke verhalen van mensen die een heel andere achtergrond hebben dan jij. En toch is het vaak herkenbaar. De ervaringen zijn anders, maar de waarden blijken vaak universeel."

Trainingen

Merlijn hoorde vier jaar geleden enthousiaste verhalen van zijn ouders over de dialoog en gaf zich op voor de training tot gespreksleider van Tilburg in Dialoog. Vanwege zijn studie 'Engelse taal en cultuur' werd hij daarna meteen gevraagd om zelf gesprekstrainingen te gaan geven aan scholieren van het Beatrix College.

De afdeling tweetalig onderwijs doet al sinds 2012 elk jaar mee aan de Week van de Dialoog. Omdat het Engels de voertaal is, oefenen ze tegelijkertijd hun Engelse spreekvaardigheid. Elk jaar krijgt een groepje van ongeveer twaalf bovenbouwleerlingen een training als gespreksleider. Zij leiden op hun beurt elk een dialoog met zes leerlingen uit de onderbouw.

"De training duurt twee uur en bestaat uit een uitleg van de methodiek en een paar praktische oefeningen", vertelt Merlijn. "Hierbij leg ik de nadruk op het 'waarderend luisteren' - het aandachtig luisteren zonder te oordelen - en op het doorvragen. Door goede vragen te stellen moedig je de deelnemers aan hun verhaal verder uit te diepen."

Kennismaken

Merlijn vindt het heel waardevol dat ook jongeren kennismaken met de dialoog. "Het is mooi als ze kennismaken met verschillende gespreksvormen. Aan het voeren van een discussie wordt op school meestal wel aandacht besteed. Daarmee leren ze hoe ze hun mening kunnen verdedigen en anderen kunnen overtuigen. De dialoog is een meer verbindende gespreksvorm. Een goede oefening om op een open manier met anderen te communiceren, juist ook met klasgenoten die je normaal niet opzoekt. Op school, maar zeker ook daarna, is het handig als je met iedereen overweg kunt."

Kijk voor meer informatie op:

www.tilburgindialoog.nl

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox