Logo stadsnieuws.nl


Sander en Frank aan hun 'operatietafel'. Patiënt van de dag: een cassettedeck. Behalve aan audio-apparatuur, schroeven en knutselen de mannen ook aan andere electronische apparaten. Op het moment werken ze aan de camera's van een Vlaams busbedrijf
Sander en Frank aan hun 'operatietafel'. Patiënt van de dag: een cassettedeck. Behalve aan audio-apparatuur, schroeven en knutselen de mannen ook aan andere electronische apparaten. Op het moment werken ze aan de camera's van een Vlaams busbedrijf (Foto: Jacky Eickes)

Alles op zolder kan gemaakt worden

De heren Frank en Sander werden collega's in 2005. In 2013 trokken ze de stoute schoenen aan en sprongen in het diepe. Ze begonnen voor zichzelf, als monteur. Ze repareren voornamelijk audio-apparatuur, want daar ligt hun hart. Maar draaien ook hun hand niet om voor afstandsbedieningen, elektrische stoelen of rookmachines.

Door Jacky Eickes

Tilburg - Bij ESMB, Electronic Service Midden Brabant, op de Watermanstraat 24 in Tilburg, ligt het vol met apparatuur. Aan de wand prijken oude apparaten: draaitafels, cassettedecks en taperecorders van 60 jaar oud en aan de andere wand hangt het helemaal vol met uitgesorteerde schroefjes en onderdelen. "Sander en ik zijn collega's geworden bij de importeur", vertelt Frank. "Toen die de technische dienst afstootte, besloten we de hele inboedel op te kopen en voor onszelf te beginnen. We wilden niet thuis komen te zitten, maar juist onze handjes uitsteken en bezig blijven. Toen is onze werkgever, onze klant geworden."

Frank en Sander hebben beide aan de MTS gestudeerd. Samen werken ze al meer dan 50 jaar in de electronica. En zijn ze bezeten van hun vak. "Ik heb van mijn hobby, mijn werk kunnen maken", vertelt Sander. "En breng mijn passie in de praktijk."

Alles dat de mannen niet kunnen maken, is gratis voor de klant. "Wij durven te zeggen dat we zó goed zijn in ons vak, dat het zelden voorkomt dat we iets niet kunnen maken. Eigenlijk alleen als onderdelen niet meer leverbaar zijn." Cassetterecorders vindt hij het leukst om te repareren. Maar de mannen knappen ook moderne apparatuur op. Het mooie aan oude apparatuur is volgens Frank dat een apparaat dertig jaar onder het stof kan hebben gestaan op zolder, maar het nog steeds doet. "En er hangt een nostalgische geur aan. Ik denk dan vanzelf aan vroeger."In november houden de mannen een actieweek met vintage. Mensen krijgen dan gratis advies over hun spullen op zolder. "Wij zijn er niet op uit om gigantische winst te maken en een dikke auto te rijden en in een villa te wonen. En we willen mensen vooral niet afzetten."

Frank en Sander willen ook niet groeien. "We willen geen fabriek worden, we willen deze persoonlijke sfeer juist blijven houden. We geven om deze volmaakte eenvoud."

Frank heeft thuis een draaitafel staan. Hij ziet graag vanalles bewegen in audioapparatuur en hij is niet de enige. Een aantal weken geleden kwam er een klant helemaal uit Friesland. "Die man heeft drie uur moeten rijden om zijn cassettedeck te laten maken. Maar we hebben het wél voor elkaar gekregen."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox