et festival richt zich op de hedendaagse muziek uit het Midden-Oosten en tourt naast Tilburg ook langs Bern, Zürich, Parijs, Oslo en Londen. foto: Patrick Mouzawak
et festival richt zich op de hedendaagse muziek uit het Midden-Oosten en tourt naast Tilburg ook langs Bern, Zürich, Parijs, Oslo en Londen. foto: Patrick Mouzawak

Festival Beirut & Beyond naar Tilburg

Erwin Schellekens en Jan Drissen, oud-directeuren van Festival Mundial, halen het internationale festival Beirut & Beyond naar Tilburg. Het festival richt zich op de hedendaagse muziek uit het Midden-Oosten en tourt naast Tilburg ook langs Bern, Zürich, Parijs, Oslo en Londen.

Tilburg - Beirut & Beyond vindt op dinsdag 31 oktober en woensdag 1 november plaats in Club Smederij in de Tilburgse Spoorzone.
Met Montopinto, de nieuwe naam van de organisatie van Schellekens en Drissen, helpen de mannen artiesten vooruit. Beirut & Beyond past precies in dat plaatje. Schellekens: "In het Midden-Oosten zijn veel jonge muzikanten, maar die vinden geen aansluiting met Europa. Dat heeft te maken met de maatschappelijke discussie hier, er is angst voor alles wat uit het Midden-Oosten komt. Met Montopinto willen we laten zien wat er internationaal voor ontwikkelingen zijn, muziek is een universele taal. Tilburg is een internationale stad, maar juist de internationale festivals als Gipsy Festival en Incubate zijn verdwenen. Wij willen dat internationale aanbod tonen, met een sociaal, maatschappelijke aanpak."
Dat Beirut & Beyond op eigen kracht naar Tilburg komt is bijzonder. In november 2016 kwam de Tweede Kamer terug op het Internationaal Cultuurbeleid 2017-2020. Naar aanleiding van een motie van Kamerlid Michiel van Veen (VVD) werden cultuurprojecten in focuslanden Egypte, Libanon, Mali, Marokko, Rusland, Turkije en de Palestijnse gebieden per 1 januari 2017 stopgezet. Volgens de VVD kan het geld beter anders worden besteed dan in landen met culturen die haaks staan op de Nederlandse. Veel evenementen zijn hierdoor afgeblazen. Dat Beirut & Beyond wel doorgaat, komt door de steun van de vele partners van het festival.
Tijdens Beirut & Beyond zijn er optredens van de psychedelische, post-rock band Kinematik (Beirut) en The Great Departed uit Libanon en Syrië. De muzikanten laten horen waar hun roots liggen, maar zijn ook geïnspireerd door meer Westerse muziek. De derde band met muzikanten uit Syrië is helaas niet aanwezig, omdat het risico dat ze Libanon niet meer in mogen te groot is. Naast muziek is er ruimte voor ontmoeting met de artiesten en debat (onder leiding van Joost Heijthuijsen, een van de grondleggers van Incubate). Tijdens de beide dagen is er te genieten van Libanees eten. De details over het programma worden bekend gemaakt via de online kanalen van Club Smederij. Tickets kosten 10 euro.

Een ticket voor Beirut & Beyond is te koop via www.clubsmederij.nl.

beirutandbeyond.net

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden