Logo stadsnieuws.nl


De brandweermannen reizen geheel vrijwillig de wereld over om ontwikkelingslanden te helpen bij het verbeteren van hun veiligheid door middel van de donatie van tweedehands materiaal en het geven van trainingen zoals op de foto in Guatemala.
De brandweermannen reizen geheel vrijwillig de wereld over om ontwikkelingslanden te helpen bij het verbeteren van hun veiligheid door middel van de donatie van tweedehands materiaal en het geven van trainingen zoals op de foto in Guatemala.

Inzameling gaat als lopend vuurtje

Het zijn spannende tijden voor de medewerkers van Stichting Film en Animatie Studio Nova in Tilburg. De korte animatiefilm 'Bullet Time', deels gerealiseerd in Studio Nova, is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars en draaide onlangs met de andere Studio Nova productie 'To Catch A Fly' nog op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Van 3 tot en met 31 oktober loopt er bovendien een crowdfunding-campagne voor de productie van een documentaire over de Tilburgse stichting Brandweer zonder Grenzen, die lokale brandweerkorpsen in ontwikkelingslanden ondersteunt met materiaal en trainingen.

Door Ron van Kuijk

TILBURG - De film wordt gerealiseerd door de filmmakers van Studio Nova en de campagne loopt via het 1%Club-platform. Brandweer zonder Grenzen is een initiatief van drie medewerkers van Brandweer Midden- en West-Brabant, die in 2007 een gebruikte brandweerwagen doneerden aan een korps in Nicaragua.
"Dit bleek het zaadje te zijn voor de opzet van een stichting die tien jaar later op vijf continenten actief is," aldus Maury van Loon van Studio Nova. "We willen in totaal 9000 euro inzamelen. Daarvan zijn er inmiddels al 500 binnen. Op het moment dat we 70% van het beoogde bedrag gerealiseerd hebben legt het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur de rest bij."

De werkzaamheden van Brandweer zonder Grenzen worden op vrijwillige basis uitgevoerd door een team van gepassioneerde brandweermensen die zich met hart en ziel op de projecten storten. De vrijwilligers zijn actief in landen als Guatemala, Kirgizië, Benin en de Filipijnen.
"Dat leidde in de afgelopen tien jaar tot veel mooie verhalen over cultuurverschillen, vriendschappen en het besef hoe moeilijk het soms kan zijn om goed te doen," vertelt Maury.

"We hebben al eerder met crowdfunding gewerkt en dat beviel goed. Bij Studio Nova maakten we al eerder bedrijfsfilms voor Nederlandse brandweerkorpsen. Daar zijn deze contacten uit voortgekomen. Brandweer zonder Grenzen is zo bijzonder: dat verhaal moet verteld worden!"

Meer berichten
Shopbox