Logo stadsnieuws.nl


Anne gaat volledig op in haar rol tijdens de ghosttours door Tilburg. Samen met haar man Erik verzorgt en regelt ze alles. Van kostuums, tot muziek, tot script.
Anne gaat volledig op in haar rol tijdens de ghosttours door Tilburg. Samen met haar man Erik verzorgt en regelt ze alles. Van kostuums, tot muziek, tot script. (Foto: Jacky Eickes)

Avondje griezelen in de buitenlucht

""Weten jullie nog dat ik jullie vertelde over die oude begraafplaats waar met struikelde over brokkendelen van kisten en half begraven menselijke resten? Daar staan we nu bovenop." Er klinkt zenuwachtig gegrinnik. Vorig jaar begonnen Erik en Anne Timmermans met hun ghosttours door Tilburg. In Groot-Brittannië al een fenomeen, in Nederland begint het pas net bekendheid te krijgen: spookachtig locatietheater en een stadswandeling in één. "Graag stoppen bij de rode verkeerslichten, u wilt immers geen onderdeel van mijn tour worden?"

Door Jacky Eickes

Tilburg - Het is vrijdag de dertiende. Zo'n twintig mensen staan om half 9 's avonds bij de poorten van begraafplaats 't Heike aan de Bredaseweg. Een vrouw met een lang, zwart gewaad staat met haar gezicht naar de grafzerken. Spookachtige muziek – gecomponeerd door Erik - klinkt uit de lantaarn die op de grond staat.

"Welkom allen, bij onze ghosttour door Tilburg", begint Anne wanneer ze zich omdraait en de groep aankijkt. Haar gezicht volledig gegrimeerd en haar lichaam in kostuum. Zij en Erik zijn acteurs in dagelijks leven. En getrouwd. Ze spelen meerdere rollen samen, maken kindervoorstellingen en bedachten zelfs een Kinderboekenweek Spannende Ghosttour voor kinderen. "We zijn afgestudeerde theatermakers en verzorgen al 10 jaar entertainment op grote en kleine evenementen."

Samen bedachten ze de Tilburgse versie van ghosttour. "Vorig jaar september liepen we onze eerste tour. Ergens rond februari of maart begonnen we met het uitzetten en onderzoeken van de geschiedenis van Tilburg." Daar kwam een hoop bij kijken. Voor deze tour dook het duo in boeken, biografieën, luchttekeningen, de oudste kaart van Tilburg en er werd zelfs een archeoloog ingeschakeld. "Eigenlijk hebben we alles aan de tour zelf bedacht en gemaakt: de muziek, de verhalen, de kostuums en zelfs de website."

Tijdens de tour komt de – soms gruwelijke - geschiedenis van Tilburg aan bod. Iedere rasechte Tilburger kent het verhaal van Marietje Kessels wel. Maar welke Tilburger kent nou de echte details? Anne en Erik dus. "Deze tour bevat een hoop op feiten beruste elementen. Maar daarnaast is het ook een heerlijk avondje griezelen." Ook de verhalen van Maria Bes, Willem II, Jan Schrok worden verteld. "Je kunt er iets van leren, absoluut, maar dat is niet de insteek. Het is vooral een mooie theatervoorstelling en een leuk avondje uit."

Op vrijdag en zaterdag, van oktober tot maart, wordt er door de groepen zo'n 3,5 kilometer dwars door de stad gelopen. Omdat er beperkt plaats is, is van tevoren reserveren verplicht. Dit kan via www.ghosttours.nl/tilburg. Als je met een grote groep bent, kun je van zondag tot en met donderdag een privétour boeken. Neem hiervoor contact op via dezelfde website.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox