Logo stadsnieuws.nl


Carla: "Vorig jaar was het thema 'mijn plek'. Ik realiseerde me toen dat Nederland nog steeds niet echt mijn thuis is. Al woon ik hier meer dan dertig jaar, Aruba blijft mijn thuis."
Carla: "Vorig jaar was het thema 'mijn plek'. Ik realiseerde me toen dat Nederland nog steeds niet echt mijn thuis is. Al woon ik hier meer dan dertig jaar, Aruba blijft mijn thuis."

Carla Vlottes 'Samen kom je verder'

In de aanloop van de Week van de Dialoog (3 tot en met 12 november) vertellen verschillende mensen over hun ervaringen. Dit keer is Carla Vlottes aan het woord. Zij is sinds de start betrokken bij 'Tilburg in dialoog' en gebruikt de dialoog ook bij de herdenking van Keti Koti - de afschaffing van de slavernij.

Door Ingeborg Hendriks

Tilburg - "De thema's van Tilburg in Dialoog zetten je aan het denken", zegt Carla. "Vorig jaar was het thema 'mijn plek'. Ik realiseerde me toen dat Nederland nog steeds niet echt mijn thuis is. Al woon ik hier meer dan dertig jaar, Aruba blijft mijn thuis."

Het verbaast Carla zelf ook, maar ze is altijd een beetje op haar hoede, ervaart dagelijks dat haar zwarte huid zorgt voor een barrière of voor amusement. Juist daarom vindt ze de dialoog zo belangrijk. "Je moet verschillen niet onder tafel vegen, maar juist uitspreken wat je voelt en denkt, daar eerlijk over zijn."

"De geschiedenis van het kolonialisme en de slavernij werken nog steeds door", merkt Carla, "vaak op een onbewust niveau. Het zit hem in kleine dingetjes. Ik merk bijvoorbeeld dat het van mij minder makkelijk geaccepteerd wordt als ik me kritisch uitlaat."

Voor de bewustwording vindt ze het dan ook heel belangrijk om het slavernijverleden te herdenken. Tijdens de laatste Keti Koti-herdenking stond het thema 'verbinding' centraal. "Als we ons openstellen voor elkaar, kunnen we veel bereiken. Wat doen we nu eigenlijk echt samen in Nederland? We mopperen over het weer, dat is veilig, maar gevoelige onderwerpen worden uit de weg gegaan."

Op dat punt toont Carla zich strijdbaar: "Alleen als we ons oprecht in elkaar verdiepen, kunnen we meer gelijkwaardigheid creëren: 'If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together'.''

Ook het thema 'samen' dat Tilburg in Dialoog dit jaar heeft gekozen, nodigt uit om na te denken over een diverse en inclusieve samenleving. Het mooiste zou zijn als alle etnische groepen bij de dialoog vertegenwoordigd zouden zijn. Maar de realiteit is dat voor sommigen de drempel te hoog is, onder andere door de Nederlandse taal.

Zoeken naar verbinding

Daarom neemt Carla het thema altijd mee naar haar eigen achterban. "Dat we ons het meest op ons gemak voelen binnen onze eigen groep is onontkoombaar", zegt ze, "maar toch moeten we blijven zoeken naar verbinding. Ik maak me sterk voor een samenleving waarin we gelukkig met elkaar zijn, met respect voor al onze diversiteit."

Kijk voor meer informatie over de Week van de Dialoog en Tilburg in Dialoog op:

www.tilburgindialoog.nl

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox