Logo stadsnieuws.nl


Vier jaar geleden is Denise afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Ze ontwierp een tas die ze uit kan klappen tot een krukje.
Vier jaar geleden is Denise afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Ze ontwierp een tas die ze uit kan klappen tot een krukje. (Foto: Jacky Eickes)

"Dwerggroei is geen beperking"

De dertigjarige Denise Stoopen is dan misschien niet groot in lichaamslengte met haar 1.29 meter, haar plannen en aanpak zijn dat wel. Zo zat de Tilburgse met Achondroplasie, beter bekend als groeistoornis of 'dwerggroei', al in BNN's Je Zal Het Maar Hebben en the Undateables, verschijnt ze momenteel in Arie en de Kleine Mensen op NET5 en presenteert ze voor No Limits Network's B-Team. Daarnaast heeft ze ook nog eens een eigen Design-bedrijf.

Door Jacky Eickes

Tilburg - No Limits Network startte een aantal jaar geleden met een Youtube-serie waar mensen met een beperking een challenge met elkaar aangingen. "Zo heb ik bijvoorbeeld gepaaldanst", vertelt Denise, die bij één van de 12 presentatoren van dat format hoort. "Maar we wilden het nu wat serieuzer aan gaan pakken. We willen laten zien dat een beperking je niet hoeft te weerhouden dromen en ambities te hebben. Eigenlijk gewoon een mooi nieuw programma maken." Dus werden uit die 12 mensen, 5 uiteindelijke presentatoren gekozen voor B-team: een consumentenprogramma, waar mensen met een beperking, andere mensen met een beperking helpen hun problemen op te lossen.

"Je ziet nooit iemand met een beperking presenteren. Nu gebeurt dat eindelijk wel. Ik heb dus dwerggroei, iemand anders autisme, we hebben een presentator met tourette en we ook een reporter met een verstandelijke beperking. We willen dus dromen uit laten komen, maar ook problemen aan de kaak stellen. Hoe iemand die blind is, niet aan het werk kan komen, terwijl hij bijvoorbeeld wel telefonisch verkoper zou kunnen worden. En ik ben naar Duitsland gereden laatst voor een interview met Kubra. Zij heeft een dwarslaesie door een auto-ongeluk en wilde heel graag lopen. Wij hebben een exoskeletpak geregeld, zodat zijn na twee jaar eindelijk weer een keer kon lopen. Je moet je eens voorstellen hoe dat voor iemand is. Dat is niet te beschrijven." Denise omschrijft B-team als een feelgood programma zoals Johnny de Mol veel maakt. "Maar dan met reporters die écht weten waar ze over praten, omdat ze de beperkingen écht begrijpen. En met veel meer inlevingsvermogen."

Denise vertelt dat het B-Team elkaar aanvult. "Wij verdiepen ons in de persoon en in hun verhalen. En je ziet ook echt dat mensen met een beperking vaak veel positiever in het leven staan." B-Team blijft voorlopig alleen nog een Youtube-format. Daar blijft de focus liggen. "Maar ik hoop wel dat we ooit de overstap maken naar tv." Elke donderdag om 17.00 uur verschijnt een nieuwe video van B-team op Youtube op youtube.com/nolimitsb-team.

De Tilburgse droomt van een eigen Youtube-serie, of het presenteren van een programma als 'Hotel Down' of 'Je Zal Het Maar Hebben' op televisie. Denise is zelf heel open over haar leven. En ze praat heel makkelijk over haar beperking. "Ik doe alles met humor en zou ook niet anders willen zijn. Ik hoop dan ook echt dat ik programma's met een humoristisch tintje mag blijven maken. Maar ik zou nooit iemand met een beperking belachelijk maken en dat is juist wel wat veel gebeurt. Daarom ben ik ook blij met Game of Thrones. De lilliputter in die serie wordt als koning neergezet, niet als zwakkeling." Denise heeft altijd al gedroomd van het televisiewereldje en nu komt dat wel dichtbij. "Ik heb wel ambities om hier mijn vaste baan van te maken. En dat mensen me waarderen om wie ik ben en wat ik kan. Want als ik niet serieus genomen word door mensen, wie heeft dan die beperking?"

Denise heeft daarnaast ook nog een eigen bedrijf: Design Studio Denise Stoopen. Vier jaar geleden is ze afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Ze ontwierp een tas die ze uit kan klappen tot een krukje. "Ik moet altijd harder knokken om iets te bereiken, maar ik bereik ze uiteindelijk wél." Zo won Denise meerdere prijzen met haar tas Big a Bag.

Ondanks haar positiviteit en haar doordenderende motivatie en vechtlust, loopt Denise ook wel eens ergens tegenaan. "Mensen en instanties onderschatten wat ik allemaal kan, maar maken het ons soms ook onnodig moeilijk."

Zo is het B-team een petitie gestart. Het openbaar vervoer moet toegankelijker worden voor iedereen. Onbelemmerd met het openbaar vervoer reizen is voor mensen met een beperking soms erg lastig. Minder dan de helft van de bushaltes zijn toegankelijk. In de petitie vragen ze staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ervoor te zorgen dat er nieuw materiaal wordt aangeschaft, waardoor reizen met het OV mogelijk wordt voor iedereen.

Als Denise B-team met één programma zou moeten vergelijken, dan zou dat Tim Hofman's 'Boos' zijn. "Het grote verschil is dat wij rustig met de instanties gaan praten en niet provoceren." Ze denkt even na en zegt dan: "misschien wel een combi tussen 'Boos' en Je Zal Het Maar Hebben." Daarin laat de presentator ook zien dat een beperking geen zwakte is, maar juist een kracht.

"Ik had nooit zo ver in het leven kunnen komen als ik een 'normale' lengte had gehad. Iedereen weet wie ik ben en ik mag mijn verhaal vertellen. Mensen herkennen me. Deze publiciteit had ik anders nooit gekregen. Ik ben eigenlijk juist blij met mijn groeistoornis, want ik ben niet gemiddeld. Ik val op."

Meer berichten
Shopbox