Logo stadsnieuws.nl


Margriet Phillipart komt graag bij het Taalhuis. “Het geeft weer een prikkel.”
Margriet Phillipart komt graag bij het Taalhuis. “Het geeft weer een prikkel.”

Margriet roept op: 'Kom naar het Taalhuis!'

Tijdens de recente opening van Taalhuis Spijkerbeemden werd Margriet Phillipart geraakt door een filmpje van Lisa. Een meisje dat altijd moeite had met taal. Margriet herkende zichzelf hierin en stapte naar een medewerker van het Taalhuis: "Volgens mij ben ik Lisa. Moet ik dan hier zijn?"

Tilburg - En zo werd Margriet (67) uit Tilburg de eerste bezoeker van dit Taalhuis. Ze vertelt openhartig: "Ik moet daar iets aan doen. Je wilt toch met de maatschappij meedoen."

In de maatschappij gaat steeds meer digitaal en dat is nu net wat haar niet lukt. Het gevoel dat ze iets niet kan, achtervolgt haar eigenlijk al heel haar leven. Als kind ging ze alleen naar de lagere school.

Van haar stiefvader moest ze aan het werk. Niet naar school gaan, dat bleef knagen. Ze keek op tegen haar vriendinnen die naar de MULO waren geweest. Margriet ging in de avond naar de open school.

"Met knikkende knieën ging ik vervolgens naar de moedermavo. Ik dacht: dat kan ik toch niet. Na een half jaar ben ik gestopt. Het ging boven mijn pet, er waren te veel moeilijke woorden."

Werk was er genoeg en Margriet had allerlei banen. Van overhemden stikken tot suikerspinnen draaien in de Efteling. Maar toen er minder werk was, kwam ze terecht in een baan waarbij ze haar graag achter de computer wilden hebben. "Ik kon het niet volgen en ben gewoon weggelopen".

Nu zwemt en wandelt ze. En is ze graag op zichzelf. Omgaan met de computer vindt ze nog steeds eng. "Je hebt het gevoel dat je jezelf bloot geeft, je hebt minder privacy". Toch wil ze er beter in worden. Via dit Taalhuis kwam ze terecht bij de cursus Klik & Tik.

Blijven oefenen

"Ik vind het fijn om te komen. Het is een gezellige groep en ik kan er rustig zitten. Het is belangrijk dat ik veel blijf oefenen. Ik ga daarom wekelijks naar het Taalhuis, dat geeft weer een prikkel. En dan denk ik: waar zijn de andere mensen die hier net als ik tegenaan lopen? Kom toch ook!"

Herkent u zich in het verhaal van Margriet? Kom eens langs bij een van de Taalhuizen. Zie daarvoor het kader rechts.

Meer berichten
Shopbox