Logo stadsnieuws.nl


Peter Année ging na de speeches over tot het signeren van 'zijn' boek 'Een leven lang Willem II'. De biografie is geschreven door Thomas Rensen.
Peter Année ging na de speeches over tot het signeren van 'zijn' boek 'Een leven lang Willem II'. De biografie is geschreven door Thomas Rensen.

Peter Année een leven lang bij Willem II

'Hij kreeg zijn eerste voetballessen van Naud van der Ven sr, leidde beroemde persconferenties van Co Adriaanse, interviewde Harry Mommers die in 1916 kampioen van Nederland werd, nam in een auto op een parkeerplaats de clubfinanciën door met voorzitter Schuerman en werd de kleedkamer uitgezet door Abe Lenstra.' Zo staat er beschreven op de achterkant van het boek 'Een leven lang Willem II', dat vorige week in Goirle werd gepresenteerd bij boekhandel Blz.

Door Jan Loonen

Goirle - Als je vanaf 1942 bij een club komt, houd je er veel mooie verhalen aan over. Zeker als je zo dicht op het vuur zat en nog steeds zit als Peter Année (geboren in 1933). Hij was bij Willem II onder meer voetballer, bestuurslid, redacteur en keeperstrainer maar werd vooral een bekende Tilburger door zijn optreden op de middenstip als stadionspeaker. Met uiteraard de kenmerkende pet.

De biografie is geschreven door Thomas Rensen. Peter blikt daarin terug op zijn 75 jaar bij Willem II, een leven lang aan verhalen. Thomas overhandigde het eerste exemplaar aan Peter, die na de speeches overging tot het signeren van 'zijn' boek.

Peter las enkele passages uit het boek voor. Vooraf meldde hij, dat 'ie al een dagje ouder is. "Het is bekend, dat oudere mensen wel eens kleurrijker vertellen over gebeurtenissen. Daarom ben ik blij en dankbaar, dat Harrie Verhoeven factchecker was, waardoor het een betrouwbaar boek is geworden."

Peter las voor uit eigen werk. "Als speler kwam ik nooit verder dan een toevallige selectiewedstrijd van het Nederlands Militair Elftal. Maar als speaker weet ik dan toch het Nederlands elftal te halen. Of anders gezegd, het Nederlands elftal komt naar mij toe. Twee keer in een paar jaar tijd speelt Oranje in Tilburg en beide keren fungeer ik als stadionspeaker. Vaak neemt de KNVB een eigen speaker mee, maar voor mij maakt de voetbalbond kennelijk een uitzondering. Ik voel me vereerd en beide interlands zijn hoogtepunten voor mij. Ik maak mijn 'interlanddebuut' op 20 april 1994 tegen Ierland."

"Mijn eerste kennismaking met Co Adriaanse is meteen een opvallende. Hij is aan het trainen op het verste van de twee trainingsvelden die achter elkaar liggen. Ik ben benieuwd naar zijn aanpak en wil daarnaast even persoonlijk met hem kennismaken. Dus loop ik naar de strook gras tussen de twee velden, zoals ik wel meer doe. Vanuit een ooghoek ziet hij me op 60 meter afstand aankomen. 'Hé, jij daar, wegwezen', schreeuwt hij me toe. Ik weet niet wat ik hoor. Even denk ik: 'Weet jij wel wie ik ben? Jij bent hier pas één dag en denkt mij te kunnen bevelen waar ik loop bij mijn club?' Maar ik houd me in. Ik loop op hem af en stel me voor. Hij herkent mijn naam, maar hij is onverbiddelijk. Aan deze kant van het trainingsveld mag ik niet staan. Hij heeft net ook de supporters weggestuurd. Het is me duidelijk: deze coach let op alle details. Hoe klein ook."

Meer berichten
Shopbox