Logo stadsnieuws.nl


Foto: Jan Loonen

Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol en Taolbèttel succesvol

Het evenement Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol en Taolbèttel had een succesvol verloop. 12 teams gingen met elkaar de strijd aan. Het evenement was een van de laatste activiteiten, afgelopen zaterdagavond in een koud Midi-theater. Binnenkort gaat de slopershamer aan de slag. John van Krieken won voor de tweede keer de Cees Robben-bokaal voor de minste fout bij het Dikteej en zijn Tiem 'Meej glaans' won de 4e Taolbèttel.

Door Jan Loonen

TILBURG - Er kon er maar één de winnaar zijn natuurlijk. Dat werd Tiem 'Meej glaans'. Degene die namens het team meeschreef aan het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol bleek ook de winnaar van dat dikteej te zijn. Het was dezelfde winnaar als afgelopen jaar: John van Krieken.

Er waren optredens van Marco Geboers, die een voorproefje van de nieuwe Tilburgse Revue gaf en van Erik van Os, Ad van Dongen en Marieke Coenen die een ode brachten aan Harrie den Haon. Jan Willemen beoordeelde de sjèp die door alle teams gebrouwen was. Petra Robben, voormalig drievoudig winnares van het Grôot Dikteej, schreef het dikteej van dit jaar, over de Tilburgse burgemeesters.

Rens Merkelbach bracht als presentator een enorme hoop energie op het podium en werd daarbij ondersteund door de flegmatische Ferry van de Zaande en Fred van Boesschoten.

Hieronder de integrale tekst van het Dikteej

Èchte krèùke, die börgemisters!

‘Ik blèèf enen èchte krèùk,’ zo zeej börger Noordanus nòdèttie wier ötgezwaajd. Hij krêeg alderhaande kwalliefiekaasies toebedild zodèttie zenèège bekaant en twidde Pirke Donders vuulde. Hij wier nòg nèt nie zaoleg verklaord.

De geschiedenis van börgemisters is pas tweejhonderd jaor oud.

Venaaf 18 april 1809 waar dè in Tilburg börger Van Dooren. In den Uunent kwaam Van den Bosch èn Bèèrkel-Ènschòt krêeg jaore laoter börgemister Vugs. Sins de annèksaasie van 1997 hèbben dees tweej plòtse nie eens mir enen èègen börger, wè zowiezôo vur en òntal dörpelinge nòg aatij kwòllek is.

Zèlf vèèn ik et vrèmd dèt in al die jaore nôot en vrouw waar.

Mir meensen dòchten er zôo oover. Nò et vertrèk van Noordanus wierder gehopt op en vrouwspersôon. Naa meude bè vakketuures nie poozietief diskrimmieneeren èn moete teegesworreg gènderneutraol zèèn. Et ha mèn nie ötgemòkt òffet naa en Krèùkin waar gewist, en Knòllefrètster òf en Haozepòt. Mar wè dènkte? Der waar gin êen vrouw geschikt vur dees djòp.

Van de twinteg mannen èn zis vrouwe die gesòllesieteerd han, wier et Theo Weterings: middefèfteger, blank, goed opgeleid èn èrvaaring as bestuurder int wèste vant laand. Ôot wondenie òn de Ringbaon Oost. Ging nòr school oppet Cobbenhagen, is fèn van karneval èn is jaoreg op 18 april, den dag dè Tilburg stadsrèèchte krêeg.

Jammer dèt gin vrouw is, mar wèl ene meens die êen èn al Tilburg òssemt. Ok de nuuwen börger is enen èchte krèùk!

Oktober 2017

Petra Robben

Reageer als eerste
Meer berichten