Elleske Fotografie opent nieuwe fotostudio in Tilburg

Waar een reorganisatie al niet goed voor is: Elles Vennix maakte voor de zomervakantie de keuze om als zelfstandig fotograaf werkzaam te zijn en opent nu haar fotostudio aan de Lange Nieuwstraat.

TILBURG – Elles Vennix: “Ik had echt een schop onder mijn kont nodig. Al jaren kriebelt het om van fotografie mijn beroep te maken. Ik moest blijkbaar mijn baan verliezen om deze stap ook echt te durven zetten.”

Liefde

Met een diploma van de zeefdrukopleiding aan de Grafische School Eindhoven op zak was de liefde voor beeld 25 jaar geleden al duidelijk aanwezig. Het is rond 2008 dat Elles, inmiddels werkzaam op de drukkerij van de Universiteit van Tilburg, de liefde voor fotografie ontdekt. Ze ontwikkelt zich bij Amateur Fotografen Vereniging Kontrast en liefde wordt passie. Lachend: “Mijn man werd er wel eens moe van als ik weer mijn camera met me meesleepte op vakantie of in het weekend. Inmiddels weet ik het gelukkig iets beter te doseren”.

Onzekerheid

Elles is een knokker die ondanks de nodige tegenslagen nog geen dag zonder werk heeft gezeten. Na een aantal jaren met veel plezier als zeefdrukker te hebben gewerkt maakt ze de dappere keuze ontslag te nemen. Het dagelijks werken met gevaarlijke oplosmiddelen tijdens het grotendeels handmatige proces was haar steeds meer tegen gaan staan. Ze blijft in de creatieve hoek maar maakt een flinke switch door in Naarden de beroepsopleiding Nederlands Bloemwerk te gaan volgen. Nu volgt een onrustige periode van kortlopende dienstverbanden.

-“Ik bereikte een persoonlijk dieptepunt toen ik
in een call center
mensen een abonnement zat aan te smeren.”-

Ook na het behalen van het diploma komt er maar geen rust in het werk. “Ik heb in die drie jaar verschillende tijdelijke banen gehad. Van werken in een luxe bloemen zaak en een tuincentrum tot medicijnen verpakken en schoonmaakwerk, ik pakte echt alles aan. Ik bereikte echter een persoonlijk dieptepunt toen ik in een call center mensen een abonnement zat aan te smeren.” Elles besluit het weer volledig over een andere boeg te gooien en stapt in 2003 terug de grafische industrie in. Dit keer geen zeefdruk maar offset en digitaal printen. In 2000 op de drukkerij van de ABN/AMRO bank en in 2003 bij Verspaendonck/Verdivas. In 2004 gaat ze aan de slag op de drukkerij van de Universiteit van Tilburg, destijds nog de KUB geheten. In de loop der jaren krijgt de Grafi Media het steeds moeilijker en vindt er een duidelijke verdere verschuiving plaats naar digitaal printen, zo ook op de Universiteit. Ook het helpen van klanten aan de balie van de drukkerij en uitgifte punt van dictaten wordt een steeds belangrijker deel van het werk. Totdat de Universiteit besluit dat precies dit onderdeel een selfservice systeem moet gaan worden.

Kansen

En dan houdt het daar dus weer op. Of biedt het juist ook kansen? “Het was natuurlijk echt heel erg balen. Ik voelde me ook wel verraden. Na al die jaren hard werken ben je ineens niet meer nodig? Dat ging er natuurlijk zomaar niet in. Via het herplaatsingstraject van de Universiteit kreeg ik de mogelijkheid uit te zoeken wat ik eigenlijk écht zou willen. ‘Wat zijn mijn drijfveren en wat houdt me tegen’. Dat soort zaken. Voor mij al snel zweverig, maar het heeft me er wel toe gezet om de negatieve energie om te zetten naar positieve. In 2015 ben ik naar de de Kamer van Koophandel gegaan om mijn eenmansbedrijfje Elleske Fotografie in te schrijven.

-“De eerste maand dat ik zonder werk zat
ontving ik een envelop met een felicitatie en bedankje voor
twaalf en een half jaar dienstverband.
Netjes, maar best wrang.”-

Via Stichting Ateliers Tilburg kon ik een ruimte huren voor een studio aan in de Spoorzone Tilburg. Een heerlijk inspirerend en creatief gebied in Tilburg waar nog veel kan. Door vaak te fotograferen in mijn eigen fotostudio maakte ik snel zo’n grote sprong voorwaarts dat het beroep fotograaf niet onbereikbaar leek”. Het herplaatsingstraject maakt het voor Elles in 2016 mogelijk te starten met de tweejarige Vakopleiding Fotografie aan de Fotovakschool Boxtel . Ze besluit er helemaal voor te gaan en gaat wederom samen met Ateliers Tilburg op zoek naar een nieuwe, geschiktere ruimte voor een foto studio.

Spannend

Vanaf September dit jaar is Elles werkzaam als fotograaf. Dit was voor Elles een hele grote stap want het leven van een ZZP’er loopt immers over van romantische zaken als onzekerheid, tijd- en kilometerregistratie, facturaties en belastingaangiften. Toch is ze is blij dat ze deze stap uiteindelijk heeft genomen. “In de zomerperiode hebben we keihard gewerkt om het voor elkaar te krijgen. Een nieuwe ruimte, nieuwe website, ontwerpen van visitekaartjes, flyers en bedrijfskleding en ontwikkelen van workshops. Ook vragen als ‘Wat is mijn doelgroep en welk tarief ga ik hanteren?’ moesten beantwoord worden.”

Nooit meer rustig

De belangrijkste zaken zijn nu geregeld en de eerste opdrachten zijn een feit. “In september, de eerste maand dat ik zonder werk zat, ontving ik een envelop met een felicitatie en bedankje voor twaalf en een half jaar dienstverband. Netjes, maar best wrang. Inmiddels kan ik er wel de humor van inzien. Voorlopig wordt het voor mij als verse ZZP’er nooit meer rustig, maar met de steun van de lieve mensen om me heen is allemaal alleen maar leuk.” Wil je Elles ook helpen haar droom waar te maken? Elleske Fotografie heeft op dit moment een leuke kennismakingsactie.

www.elleske.nl

06-47675671

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden