De kinderen mochten zitten in de blauwe zetels waar normaal de leden van Tweede Kamer zitten. foto: Julie Brugmans
De kinderen mochten zitten in de blauwe zetels waar normaal de leden van Tweede Kamer zitten. foto: Julie Brugmans (Foto: Julie Brugmans)

't Schrijverke wint plaats in nationaal schooldebat

Het is vrijdagmorgen 10 november vroeg in de ochtend als de bus voorrijdt om 25 leerlingen van groep 7 van basisschool 't Schrijverke en hun juffen Ineke en Julie naar de Derde Kamer in Den Haag te brengen. Geen gewone schooldag vandaag maar op weg naar het nationaal schooldebat. In de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer was voor de veertiende keer het finaledebat van de Derde Kamer. De Schrijverkes deelden dat met groep 7 van de Haarschool uit Rijssen en groep 8a van RSV-Noord uit Rotterdam.

Door Jan Loonen

GOIRLE - De leerlingen van basisschool 't Schrijverke uit Goirle hebben een aantal weken geïnvesteerd in de vaardigheid debatteren. Het idee ontstond toen de klas het koffertje had aangevraagd bij Prodemos in Den Haag. Dit is een lespakket voor de leerlingen van de groepen 7 en 8.

Het leerlingen- en leerkrachtmateriaal gaat met name over Prinsjesdag, het Binnenhof en over het debat. Een aantal lessen gaat dus over debatteren. In de klas hebben de kinderen onder andere kennisgemaakt met vergaderen in fractiekamers om vervolgens te debatteren in 'de derde kamer' (het klaslokaal!). Telkens wanneer er een stelling werd 'aangevallen' met voor- en tegenargumenten, was het verplicht om via de voorzitter van de derde kamer te spreken. Net zoals in het echt! Deze voorzittersrol was voor juf Ineke.

"De stelling die leerling Douwe Baeten heeft bedacht vonden wij het origineelst", zegt juf Ineke. 'Kinderen moeten altijd met een goed humeur naar school gaan'.

Argumenten voor:
• De kinderen hebben meer zin in school. Ze letten beter op met een goed humeur.
• Leraren vinden het niet fijn als ze humeurige kinderen in de klas hebben. Als ze vrolijke kinderen in de klas hebben doen ze vrolijk terug.
•         Als je met een goed humeur naar school gaat, ga je ook weer met een goed humeur naar huis.
•         Het is ook niet leuk voor je vrienden als je met een slecht humeur naar school gaat.

Argumenten tegen:
•         Je mag laten zien wat je voelt. Slechte zin is slechte zin.
•         Je kunt werken aan een beter humeur. Je humeur kan dus ook veranderen op de dag.

"We hadden samen met twee andere basisscholen uit Nederland de nationale school debatwedstrijd gewonnen. We hebben in De Eerste Kamer mogen laten zien wat we al die weken in de klas hadden gedaan, maar dan veel officiëler. Het was een hele belevenis. Aan het einde van de dag hebben we nog een rondleiding gehad over Het Binnenhof met De Ridderzaal en de Tweede Kamer als hoogtepunt. De kinderen mochten zitten in de blauwe zetels waar normaal de leden van Tweede Kamer zitten."
Nadat er gestemd is over wie zijn stelling het beste heeft verdedigd, blijkt er sprake te zijn van een gedeelde eerste plek voor alle drie finalisten. Het gejuich is er niet minder om. De middag wordt afgesloten met een pannenkoekenlunch.

De Derde Kamer

Wat is Prinsjesdag eigenlijk? Waar komt de Gouden Koets vandaan? Hoe werken verkiezingen? En wat doet de Staten-Generaal?

Antwoord op deze vragen krijgen leerlingen bij het lespakket De Derde Kamer. De Derde Kamer der Staten-Generaal is een gratis interactief lesprogramma over de Nederlandse parlementaire democratie voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool. Op een speelse manier leren leerlingen hoe de politiek werkt in Nederland.

Het lesprogramma bestaat uit twee delen: deel 1 voor beginners en deel 2 voor gevorderden. Ieder lespakket heeft dezelfde opbouw en bestaat uit een debatspel, handboekjes, poster en een docentenhandleiding. De website dient ter ondersteuning van het lesprogramma. Leerlingen kunnen hier antwoord vinden op de vragen uit het Handboek Politiek.

Meer informatie is te vinden op:

www.derdekamer.nl

Meer berichten
Shopbox