ETZ Fotografie & Film

Gratis anonieme hiv-sneltest in ETZ

Vrijdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Traditiegetrouw biedt het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg dan een gratis hiv-sneltest aan. “Door aandacht te besteden aan Wereld Aids Dag willen we het nog steeds aanwezige taboe op hiv en aids doorbreken. Want het blijft belangrijk een hiv-besmetting op tijd te ontdekken en behandelen”, zegt Bernadette van de Ven, verpleegkundig consulent hiv.

Door Jan Loonen

TILBURG - De anonieme tests worden afgenomen in de week van maandag 27 november tot en met vrijdag 1 december. Belangstellenden kunnen zich vanaf maandag 20 november tot en met vrijdag 24 november voor een test aanmelden via telefoonnummer 06 – 49 51 32 38. Dit nummer is tussen 09.00 en 16.00 uur bereikbaar. De tests vinden plaats op locatie ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg), poli Interne Geneeskunde (route 25).

Discreet
De hiv-sneltest wordt snel en discreet afgenomen met een vingerprik. De uitslag is binnen twintig minuten bekend. Deze test is bedoeld voor iedereen van 18 jaar en ouder, die twijfelt over zijn of haar hiv-status. Een verpleegkundig consulent infectieziekten geeft desgewenst direct na de test aanvullende informatie en biedt samen met de internist-infectioloog nazorg bij een eventueel positieve uitslag.

Behandelcentrum
De internist-infectiologen en verpleegkundig consulenten infectieziekten van het hiv-behandelcentrum in het ETZ behandelen ruim duizend hiv-geïnfecteerden. De patiënten zijn van alle leeftijden (van 18 tot 80 jaar), komen uit alle lagen van de bevolking en hebben meer dan 50 verschillende nationaliteiten.

Nooit te laat
Hiv is een virus dat het afweersysteem aantast. Alleen een hiv-test wijst uit of er sprake is van een hiv-infectie. Veel mensen die geïnfecteerd zijn met hiv zijn zich daar niet bewust van en ontdekken het pas als zij ernstig ziek zijn en aids hebben ontwikkeld. Hiv is echter goed te behandelen. Bernadette van de Ven: "Dus je kunt het maar beter wel weten, daarom is het verstandig om je op tijd te laten testen. Zo zorg je niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook voor die van de mensen om je heen."

Meer berichten
Shopbox