Mill-Hiller Bas van der Reijden geëerd als Nationale Kinderheld

Bas van der Reijden, tweedejaars leerling van het Mill-Hillcollege, is in november gehuldigd als Nationale Kinderheld. Als eerbetoon is zijn naam vereeuwigd in het beeld van George Maduro op het plein voor Madurodam. Bas heeft een digitale wereld bedacht waar zieke kinderen met elkaar in contact kunnen blijven na een verblijf in Villa Pardoes. In dit vakantieverblijf kunnen ernstig zieke kinderen in een veilige en kleurrijke omgeving spelen. Met zijn idee won Bas eerder een Young Innovation Award, een prijs voor jongeren die de nieuwste gadgets en technieken inzetten om het verschil te maken in de wereld.

Door Jan Loonen

GOIRLE - Bas mocht tijdens de huldiging zijn naam in het standbeeld beitelen en werd op het podium geëerd, nadat hij zijn idee voor een virtuele wereld had toegelicht. Met een ervaren groep bouwers uit de gemeenschap van GeoCraft is Villa Pardoes volledig nagebouwd. In deze digitale omgeving kunnen kinderen zelf bouwen, chatten en spelletjes spelen. Bas vertelt: “Kinderen kunnen hun eigen droomkamer maken en in elke ruimte rennen, vliegen en springen. Zo hoeven zieke kinderen niet aan hun beperking te denken en kunnen ze net zo zijn als gezonde kinderen”.

Bas komt al jaren bij Villa Pardoes om zijn vader te helpen, die daar vrijwilliger is. Vader Edwin van der Reijden: “Al van jongs af aan ging Bas met mij mee naar Villa Pardoes en hielp hij fanatiek mee met schoonmaken van de vakantievilla's of speelde daar met de kinderen. Bas wilde altijd graag een 'echte' vrijwilliger worden. Hij heeft daar nu een unieke vorm voor gevonden”.

Na de vakantie gaan de zieke kinderen vanuit Villa Pardoes weer naar huis en vervaagde het contact vaak. Dit wilde Bas graag voorkomen. Daarom bedacht hij de digitale wereld, waarin vakantievrienden elkaar kunnen blijven ontmoeten. Dit contact is erg belangrijk, vertelt de vader van Bas. “Tijdens de behandeling van hun ziekte zijn de kinderen vaak erg geïsoleerd en is er weinig gelegenheid om zorgeloos met vriendjes te kunnen spelen. In Villa Pardoes kan dat wel en ontmoeten de kinderen nieuwe vriendjes waar zij de hele week mee optrekken. Na de vakantieweek raken zij die nieuwe vriendjes weer kwijt. Maar nu kunnen zij hun vriendjes als 'avatar' weer terugvinden in de virtuele wereld en met hen blijven spelen.”

Toen Bas klein was wilde hij niets liever dan zelf ook een weekje op vakantie in Villa Pardoes, want het is een waar kinderparadijs. Maar toen Bas in aanraking kwam met leeftijdsgenootjes die levensbedreigend ziek zijn, raakte hem dat enorm. Bas: “Ik was onder de indruk dat kinderen zo kunnen leven, bijvoorbeeld in een rolstoel met overal infusen. Eigenlijk realiseerde ik me toen dat je zo’n vakantie juist níet wilt. Want als je in Villa Pardoes verblijft, betekent dit dat je heel ziek bent en je niet op kunt groeien zoals andere kinderen”. Deze ervaring motiveerde Bas alleen nog maar meer om zelf ook iets te kunnen bijdragen aan Villa Pardoes.

Ondertussen is Bas aan het nadenken wat hij nog meer kan betekenen voor zieke kinderen. “Nu heb ik een idee over een soort digitale serie voor ziekenhuizen; waarbij kinderen via de computer alvast kennis kunnen maken met hun artsen en met het gebouw, zodat ze minder stress hebben voor een operatie”, aldus Bas.

Iedereen die hoort over de digitale versie van Villa Pardoes is enthousiast. Zijn vader vertelt dat het geweldig is om te zien hoe druk het daar is, met achter elkaar aanhollende avatars. “Ik voelde tranen in mijn ogen prikken toen een moeder mij laatst vertelde hoe blij zij is met Bas, omdat dat haar zoontje, die al jaren in een rolstoel zit, in de virtuele Villa eindelijk weer met zijn vriendjes kan hollen en springen; net als gezonde kinderen”, aldus de vader van Bas. “Ik ben er vooral trots op dat Bas zijn idee niet bedacht heeft om er zelf beter van te worden, maar dat hij het leven van zieke kinderen een beetje mooier heeft willen maken.”

In een item van het Jeugdjournaal over Bas zijn MineVilla-idee, kun je een beeld vormen van zijn virtuele wereld.

Meer berichten
Shopbox