De ambassadeurs van Happy Boys & Girls, bij hun bord, dat nu in de Lollipop komt te hangen. V.l.n.r. Frank, Freek en Leon zijn anderhalve maand in training geweest om ambassadeur te worden bij Zonder Stempel.
De ambassadeurs van Happy Boys & Girls, bij hun bord, dat nu in de Lollipop komt te hangen. V.l.n.r. Frank, Freek en Leon zijn anderhalve maand in training geweest om ambassadeur te worden bij Zonder Stempel. (Foto: Jacky Eickes)

'We zijn groots en ook groeiende'

Dansen, praten over hun beperking of de liefde vieren: het kan allemaal tijdens de 'Happy Boys & Girls'-avonden in de Lollipop. Eens per maand wordt er een avond georganiseerd voor mensen met een beperking die tevens anders geaard zijn. Afgelopen zondag werden er drie nieuwe ambassadeurs gekroond namens Zonder Stempel: Frank Visser, Freek Felent en Leon van Gelooven.

Door Jacky Eickes

TILBURG - Zonder Stempel is een stichting van en voor LHBT's (lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender) met een verstandelijke beperking. "De ontmoetingscafés voor deze groep staan centraal", vertelt Rijk-Jan, één van de begeleiders. "Daar zijn er achttien van in Nederland. De Lollipop is die voor Tilburg."

De feestavond vindt plaats op iedere eerste zaterdag van de maand van 16.00 tot 20.00 uur. "Tijdens deze avonden moeten ze zich vooral verbonden voelen met elkaar."

Ongeveer anderhalve maand geleden gingen Frank, Freek en Leon in training. "We werken altijd in tweetallen met begeleiding en geven voorlichting op scholen, instellingen, marktkramen, maar we bezoeken ook ouders met vragen en geven workshops", vertelt Leon.
Leon was betrokken bij het openen van het eerste café. Samen met Arnold, een andere ambassadeur, is hij al twintig jaar actief bij Zonder Stempel. Hij heeft inmiddels geen begeleiding meer nodig, maar veel anderen wel. "De grootste drempel is om alleen te komen. Mensen vinden dat niet alleen eng, soms is het (fysiek) ook onmogelijk", vertelt Rijk-Jan.

Freek verklaart dat het allemaal niet zo makkelijk is om op stap te gaan. "Je wordt met een beperking en je geaardheid niet serieus genomen in andere café's. Dit hier is een veilige omgeving voor ons, je kan gewoon zijn wie je bent."

Leon is vooral enthousiast en ook trots. "Wij zijn groot. En we zijn groeiende."
Arnold Boekhoff is ook ambassadeur. "Het is belangrijk dat wij ons als LGHBT-community zichtbaar maken, maar ook dat we soortgenoten ontmoeten." Arnold heeft zelf een achtergrond als psycholoog, maar er zitten ook veel vrijwilligers uit de gehandicaptenzorg aangesloten bij Zonder Stempel.

Triple minority
Ramon Jespers is vrijwilliger bij het COC en blij met dit initiatief. "Deze mensen zijn eigenlijk een triple minority. Ze worden op beperking en seksualiteit afgekeurd. Zo kunnen ze laten zien dat ze goed functioneren in deze samenleving en vooroordelen weghalen. En ik weet het zeker: deze groep is nu echt gelukkig."

Meer berichten
Shopbox