Bij Fatima ontmoette Amr een medewerker van ContourdeTwern, die hem adviseerde om naar buurthuis Jeruzalem te gaan. foto: Luc Vervoort
Bij Fatima ontmoette Amr een medewerker van ContourdeTwern, die hem adviseerde om naar buurthuis Jeruzalem te gaan. foto: Luc Vervoort

Via vrijwilligerswerk en stages op weg naar oude baan

In zijn thuisland Egypte werkte Amr Halawa als arts op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis. Maar toen hij in 2015 in Tilburg kwam wonen, moest hij opnieuw beginnen. "Gelukkig werd ik bij ContourdeTwern met open armen ontvangen", zegt de inmiddels 29-jarige Amr.

Door Luc Vervoort

TILBURG - De vrouw van Amr komt uit Irak en woont al langer in Nederland. "Zij heeft hier haar carrière en dat wilde ik ook. Door naar Nederland te komen, konden we samen onze toekomst opbouwen." Dat moest dan wel weer vanaf het begin, want zijn Egyptische artsendiploma is hier niet geregistreerd. En ook de taal moest hij nog onder de knie krijgen. Toen Amr het meest basale Nederlands beheerste, ging hij aan de slag bij de toenmalige opvang voor vluchtelingen in Fatima. "Ik hielp als tolk bij kinderactiviteiten en nam zelf ook deel aan activiteiten. Om maar zo snel en goed mogelijk de taal te leren, want dat is zo belangrijk."

Bij Fatima ontmoette hij een medewerker van ContourdeTwern, die hem adviseerde om naar buurthuis Jeruzalem te gaan. Een van de sociaal werkers daar hielp Amr aan een vrijwillige stage bij De Hazelaar. Amr hielp er bij activiteiten en met het halen en brengen van de bewoners. Dat ging zo goed dat hij in beeld kwam bij de afdeling Plan & Flex van De Wever. "Daar werk ik nu als gastheer, op oproepbasis. Ik werk er voornamelijk met dementerenden. Sommigen hebben slikproblemen, hen help ik met eten. Ik vind het leuk om te doen, ik leer de taal steeds beter en verdien er wat geld. Dat is ook belangrijk want verder heb ik nog geen inkomsten." Ondertussen liep hij ook stage bij de jeugdzorg van de GGD. Al deze activiteiten leverden hem een goed netwerk op. "Ik heb inmiddels veel mensen leren kennen. Daar heb ik ook echt wat aan."

Amr werkt dus hard om op termijn echt als arts aan de slag te kunnen. En dan ook in de ouderengeneeskunde. "Het is dankbaar werk en de mensen en omgeving zijn rustig. Ik ben er helemaal op mijn plek." Ter verbetering van zijn Nederlands heeft hij nog wekelijks contact met een taalcoach. "Ook via ContourdeTwern. Dat werkt hartstikke goed en hierdoor durf ik ook echt Nederlands te spreken. Ik raad het dan ook iedereen aan om naar ContourdeTwern te stappen."

Meer berichten