Foto: Jacky Eickes

"Als vrouw je mannetje staan"

"Iemand drukt je met al zijn kracht naar de grond en grijpt dan je keel met beide handen vast, klaar om je te wurgen. Hoe zorg je dat je weer in veiligheid komt?" Sinds de vermissing, verkrachting en uiteindelijk de dood van Anne Faber begin oktober, lijkt de nood voor vrouwen om zichzelf te verdedigen hoger dan ooit. Bij Taus Gym spelen ze hierop in en leren vrouwen iedere zaterdagochtend hoe ze weg moeten komen uit penibele situaties.

Door Jacky Eickes

TILBURG - Nu de #metoo-discussie blijft aanwakkeren en de positie van de vrouw steeds zwakker lijkt, is er veel vraag naar zelfverdediging. Bij Taus Gym, in de Jan Ligthartschool aan de Ringbaan Oost, worden vrouwen klaargestoomd voor het geval ze zo'n levensbedreigende situatie meemaken. "Wij geven vrouwen tools mee, die ze hopelijk nooit hoeven te gebruiken. Maar als het wel zo is, dan weten ze wat ze moeten doen." Riaz Taus, eigenaar van Taus Gym, heeft naar aanleiding van alle zaken die nu spelen, een zelfverdedigingscursus voor vrouwen opgezet.

"De cursus is gebaseerd op Krav Maga. Het is begonnen met een zelfverdedigingscursus voor vrouwen van vier lessen, om de basis van zelfverdediging onder de knie te krijgen. Door het grote animo bieden we nu wekelijkse lessen aan waarbij de kennis en techniek eigen wordt gemaakt. Zie het als een gereedschapskist; wij proberen die steeds meer te vullen met bruikbaar gereedschap zoals kennis, kracht en conditie."


Zelfverdedigingssysteem
Krav Maga is een zelfverdedigingssysteem dat gebaseerd is op instinctieve reacties van de mens. Krav Maga kent zijn oorsprong in Israël en stamt uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het was in eerste instantie alleen bedoeld voor militairen en daarna voor politie en beveiligers, om te leren hoe ze zichzelf zo snel en efficiënt mogelijk in veiligheid konden brengen.
Door de effectiviteit vormt de burger zelf nu de grootste doelgroep. En dat het zijn vruchten afwerpt blijkt wel. Een elfjarige jongen die laatst werd lastiggevallen door twee volwassenen, heeft zich verweerd met Krav Maga en zichzelf gered.

En dat is niet het enige succesverhaal. De van oorsprong Duitse Sandra, die nu in Tilburg woont, gaf haar dochtertje een maand geleden op voor Kids Krav Maga bij Taus Gym en doet nu zelf mee aan de cursussen op zaterdagochtend. "Als je kind bont en blauw wordt geslagen op school, dan weet je dat je moet ingrijpen. Mijn dochter heeft nu veel meer zelfvertrouwen en weerbaarheid en het pesten is afgelopen." Maar ook voor haar is de cursus bruikbaar. "Ik voel me veel veiliger. Ik sta nu mijn mannetje."

Alert blijven
Tijdens de cursus worden situaties die daadwerkelijk zouden kunnen gebeuren, nagebootst. Zoals bijvoorbeeld seksuele intimidatie op straat, maar ook ander ongewenst gedrag zoals fysiek geweld. Instructeurs Riaz en Louise Pross 'spelen' dit levensecht na en leggen dan uit hoe je je uit zo'n situatie kunt bevrijden. Daarna mogen de cursisten zelf in die posities gaan staan en in tweetallen proberen zich eruit te werken. "Het is vooral belangrijk dat je helder blijft en reageert. Je moet natuurlijk eerst verbaal reageren, maar als dat niet werkt dan zet je je fysiek in."

"Zelfs vrouwen van 50 kilo kunnen zichzelf tegen een man verdedigen als het om een levensgevaarlijke situatie gaat. Als ze maar weten welke technieken ze kunnen gebruiken. En ze vooral niet in paniek raken, maar helder blijven nadenken." Tijdens de cursus blijkt vooral hoe serieus alles genomen wordt. Je er halfslachtig vanaf maken zit er niet in. "Je moet meer gericht blijven trappen en om je heen kijken, scan de omgeving goed, want er kan nog een tweede agressor zijn. Alert blijven"

Op zaterdagochtend om 11.00 uur is er een 'Women Only'-les, waar specifieke situaties waar vrouwen in terecht kunnen komen worden behandeld, omdat vrouwen vaak op een andere manier te maken krijgen met geweld dan mannen. Maar de vrouwen van de cursus hebben ook al een aantal keer meegedaan aan gemengde Krav Maga-lessen.
Zo ook Roos en Fieke. "Het lijkt dan nóg echter, omdat je met mannen werkt. Je merkt met mannen erbij ook wel dat je meer kracht moet zetten," vertelt Roos. "Maar dat geeft me wel zelfvertrouwen, want nu weet ik dat ik me kan verdedigen." Ook Fieke vindt de gemengde lessen leerzaam. "Mannen zijn zoveel sterker, soms frustreert dat me wel. Maar het is juist goed dat ik me daardoor nu beter kan aanpassen."

Kop in het zand
Instructrice Louise vertelt dat veel vrouwen hun kop in het zand steken. "Mensen denken dat het hen nooit zal overkomen, maar een situatie kan altijd uit de hand lopen. En je weet nooit wie je op straat tegenkomt. Maar veel vrouwen dúrven er zelfs niet eens over na te denken, omdat het hen te erg beangstigt." Iedere vrouw van 16 jaar en ouder mag aansluiten en meedoen bij de lessen op zaterdagochtend.

Riaz en Louise zijn officiële, geschoolde instructeurs en zijn aangesloten bij de bond IKMF: International Krav Maga Federation. "Het is geen sport, maar een zelfverdedigingssysteem. Je leert technieken, vergaart zelfvertrouwen, maar ziet ook vooruitgang in conditie en kracht. En we zorgen altijd voor een prettige sfeer. Niemand wordt buitengesloten, we zijn hier namelijk allemaal voor hetzelfde doel."

Van het geven van een knietje, tot opstaan en wegsprinten: alles wordt behandeld tijdens de cursus. "Het is een bepaalde mindset die we proberen te creëren," vertelt Riaz. "De meeste mensen zullen bevriezen tijdens zo'n levensbedreigende situatie. Wij geven juist mee dat je wél iets kunt doen en jezelf in veiligheid kunt brengen."

Opgeven voor een gratis proefles kan via info@tausgym.nl. Voor meer info:

www.tausgym.nl

Meer berichten