Foto: Jacky Eickes

Vijfjarig bestaan huiskamer Tilburg

Het is een sfeervolle huiskamer aan het Wilhelminapark, waar iedereen die geconfronteerd wordt met kanker zijn of haar verhaal kan delen. Het Inloophuis Midden-Brabant bestaat nu vijf jaar. Mensen met kanker, hun familie en nabestaanden kunnen er terecht, maar ook de overbuurvrouw en iedereen die er mee in aanmerking komt. "Het doel is onze gasten met een prettiger gevoel naar buiten te laten gaan, dan dat ze binnen zijn gekomen."

Door Jacky Eickes

TILBURG - Vijf jaar geleden begon het met een droom. Het was een lang gekoesterde wens van initiatiefneemster Mirjam Bogaarts om iets te doen voor mensen met kanker. Als verpleegkundig specialist oncologie kwam ze erachter dat patiënten niet alleen medische informatie en behandeling zochten. "Ik merkte dat veel mensen behoefte hadden aan lotgenotencontact", vertelt Bogaarts. "Maar daar was op dat moment eigenlijk niks voor georganiseerd. We hadden de beste specialisten in huis, het Verbeeten Instituut om de hoek, maar sociale steun was er niet. Dat vond ik vreemd."

Inloophuis Midden-Brabant is een vrijwilligersorganisatie die steun biedt aan iedereen die kanker heeft of heeft gehad en hun naasten. Je kunt er terecht voor informatie, workshops en allerlei activiteiten. Die soms alles en soms juist helemaal niets met kanker te maken hebben. "Zo worden er verwenmomenten gehouden, met massages en pedicures, maar ook activiteiten zoals yoga, koken, en mandala's tekenen."

Het inloophuis bestond vorige maand vijf jaar. Op 10 november 2012 opende Inloophuis Midden-Brabant voor het eerst haar deuren met enkele vrijwilligers die als gastvrouw de bezoekers ontvingen. Nu, vijf jaar later, zijn er 25 gastvrouwen, tientallen workshopleiders en andere vrijwilligers bij de organisatie betrokken. Maryse van der Steen werkt als coördinator bij het inloophuis. Van der Steen vertelt: "Het Inloophuis draait inmiddels echt als een geoliede machine. De organisatie van activiteiten en onze woonkamer die voor iedereen open staat, zorgen voor een bijzonder contact tussen mensen."

Inloophuis Midden-Brabant ontvangt geen subsidie en moet het dus hebben van sponsors en donateurs. "Zonder onze vrijwilligers, onze sponsors en donateurs, zou het inloophuis morgen moeten sluiten", zegt Bogaarts.

"En dat geldt ook voor onze ambassadeurs natuurlijk. Ik ben er heel trots op dat we zelf onze broek kunnen ophouden, want dat is niet makkelijk. Dus als particulieren of bedrijven nog op zoek zijn naar een goed doel, dan laat ze maar bellen!"

Meer berichten