Hoewel Juan drie jaar na zijn beroerte nog steeds in een rolstoel moet leven, is het hem gelukt een belangrijk deel van zijn beperkingen te overwinnen.
Hoewel Juan drie jaar na zijn beroerte nog steeds in een rolstoel moet leven, is het hem gelukt een belangrijk deel van zijn beperkingen te overwinnen.

Wees een held, koop een speld

Één op de vier Nederlanders heeft hersenletsel. Van die groep heeft bijna een miljoen Nederlanders een vorm van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en elk jaar komen daar 40.000 mensen bij. Dit kan onder andere ontstaan door ongelukken, beroertes of infarcten. Drie jaar geleden kreeg ook de Tilburgse Juan Gonzalez - op 49-jarige leeftijd - een beroerte.

Door Jacky Eickes

TILBURG - Juan Gonzalez is professioneel musicus, docent, schilder en publicist. Daarnaast is hij lid van de Raad van Bestuur en Penningmeester van de stichting NAH NU Nederland. En hij heeft hersenletsel. "Ik was op 8 december 2014 alleen in Spanje, toen ik 's avonds tijdens het douchen een zware hersenbloeding kreeg." Hij bleek nog net in staat de buurvrouw te roepen, toen hij door zijn benen zakte. "Bellen lukte al niet meer. Half bewusteloos ben ik gevonden, meer dood dan levend." Eenmaal terug in Nederland bleek Juan vrijwel volledig rechtszijdig verlamd en blind aan het rechteroog. Er volgden jaren van zeer intensief revalideren. Hoewel hij nog steeds in een rolstoel moet leven, is het Juan gelukt een belangrijk deel van zijn beperkingen te overwinnen.

De Nederlandse Hersenstichting en de Stichting NAH NU Nederland zijn een landelijke campagne gestart met als slogan: 'Wees een Held, Koop een Speld!'. Met verzilverde spelden die bedoeld zijn voor iedereen die werkt met, zorgt voor of sympathiseert met cliënten met NAH wordt de aandacht gevestigd op de grootte van het probleem. Met de opbrengsten worden veelbelovende technologische ontwikkelingen betaald. Maar er is ook aandacht voor medisch-specialistische zorg, revalidatiezorg, thuiszorg en mantelzorg. Daarmee draagt de stichting bij aan het terugdringen van de zorgkosten. Hersenletsel kost de samenleving namelijk jaarlijks 25 miljard euro.

Juan vindt het heel belangrijk dat er meer hersenonderzoek komt. "Het is dringende noodzaak. Mijn functie in de Raad van Bestuur inspireert me om het allerbeste op het gebied van innovatie beschikbaar te maken. Dat is mijn persoonlijke missie."

Ongeveer twee jaar na de beroerte heeft Juan drie keer een test ondergaan in het kader van het zogeheten POTENTIAL-onderzoek. "Zelfs twee jaar na mijn beroerte was te meten dat mijn balans verbeterde als mijn hersenen elektrisch gestimuleerd werden. De resultaten zijn veelbelovend en wetenschappelijk onderbouwd. Wat het resultaat op de lange termijn is, moet nog onderzocht worden. Daar is veel geld voor onderzoek voor nodig."

Heldenspeld kopen:

www.esoxholland.nl/winkel/wees-een-held-koop-een-speld/

Meer berichten