Schoolsoepie ontwikkelde diverse smaken soepen, met minimaal 75 gram biologische groente. Kinderen uit de leerlingenraad hebben hun vijf favoriete smaken Schoolsoepies gekozen.
Schoolsoepie ontwikkelde diverse smaken soepen, met minimaal 75 gram biologische groente. Kinderen uit de leerlingenraad hebben hun vijf favoriete smaken Schoolsoepies gekozen.

Maandag soepdag bij De Vijf Hoeven

Maandag Soepdag! De Tilburgse basisschool De Vijf Hoeven trapt het nieuwe jaar supergezond af. Vijf weken lang, tot aan carnaval, krijgen de ruim 200 leerlingen van de school elke maandag een Schoolsoepie aangeboden, vol verse groenten.

TILBURG - De school, die onlangs werd uitgeroepen tot meest sportieve school van Nederland, draagt haar kernwaarden 'gezond en kansrijk' op deze manier uit. Directrice Marieke Hamburg en haar team maken zich hard voor voldoende beweging én gezonde voeding. In dat kader is een vijfweekse pilot gestart met Schoolsoepie; een initiatief om kinderen tussen de middag op school of thuis meer groente te laten eten door middel van lekkere, pure, kidsproof soepen.

Kinderen uit de leerlingenraad hebben samen met een aantal overblijfouders hun vijf favoriete smaken Schoolsoepies gekozen.

Te weinig groenten
Volgens RIVM (december 2017) krijgt slechts 5 procent van de Nederlandse kinderen voldoende groente binnen. Zeker wanneer kinderen wat ouder zijn (vanaf 4 jaar), is de groenteconsumptie te laag en wordt het advies van de dagelijkse 150 gram groente bij lange na niet gehaald.

Kinderen uit die leeftijd eten gemiddeld maar 74 gram groente per dag. In andere Europese landen wordt de lunch – naast de avondmaaltijd – vaak benut als extra 'groentemoment'. In ons land eet maar 2 procent van alle kinderen groente tussen de middag op school.

Extra groentemoment
Directrice Marieke Hamburg kwam in contact met de initiatiefnemers van Schoolsoepie. Schoolsoepie is het initiatief van Tamara Schuitvlot en Daphne Graven; twee ondernemers die hun passie voor gezond eten en goed leven wilden omzetten in praktische actie. Ze ontwikkelden diverse smaken Schoolsoepies, met minimaal 75 gram biologische groente, puur, lekker en kidsproof.

Marieke Hamburg: "Het idee om een extra groentemoment te creëren op school door het aanbieden van lekkere, gezonde soep, vind ik heel goed. Het past naadloos bij onze kernwaarden als gezonde school. We starten nu eerst een pilot van 5 weken. Als dit positief wordt ervaren, ga ik me sterk maken voor financiële middelen om Maandag Soepdag te kunnen blijven handhaven op de lange termijn."

Schoolsoepies
De drinkbare Schoolsoepies worden gemaakt op basis van 3 principes: vol biologische groenten, puur & lekker en kidsproof. Er zijn acht verschillende smaken om kinderen de variatie van groenten te bieden en bewustwording te creëren over groentesmaken. De soepen hebben minimaal 75 gram biologische groenten (50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) en zijn op smaak gebracht met kruiden en specerijen en laag in zout. De soepen worden vers gemaakt en direct ingevroren; daarmee is het product zo puur mogelijk en wordt derving tegengegaan.

Meer berichten