Haydar en zijn vrouw Foorozan hadden een droom: een eigen zaak openen. Deze droom zijn ze nu, met behulp van het MST, aan het verwezenlijken. foto: Marieke van Geelen
Haydar en zijn vrouw Foorozan hadden een droom: een eigen zaak openen. Deze droom zijn ze nu, met behulp van het MST, aan het verwezenlijken. foto: Marieke van Geelen

Een jaar later van Menss naar een eigen bedrijf

Bij het MST leerden ze eind 2014 Haydar en zijn vrouw Foorozan kennen. In 2011 waren ze gevlucht uit Afghanistan en naar Nederland gekomen. "Toen we ze leerden kennen, hadden ze net hun inburgering afgerond", zegt Marieke Geelen van het MST. "Maar ze wilden graag meer Nederlands leren en werken aan andere basisvaardigheden, zoals het omgaan met de computer. Hun droom was namelijk om uiteindelijk hun eigen zaak te openen."

TILBURG - Ze startten met taallessen en namen actief deel aan de activiteiten van het centrum. Ze raakten vertrouwd met de medewerkers en vrijwilligers van het MST en er ontstonden vriendschappen. Hun sociale netwerk breidde zich uit terwijl ze ook hun basisvaardigheden vergrootten.

Door het opgebouwde vertrouwen, durft Haydar in de zomer van 2016 dan ook om hulp te vragen. Marieke: "Hij wilde heel graag een eigen kledingreparatiebedrijf starten, maar hij moest ook gaan werken om voor zijn inkomen te zorgen. Hij werd geplaatst in productiewerk maar was bang dat hij op die manier niet aan zijn eigen droom toe zou komen."

Het MST heeft toen de tijd genomen voor Haydar. Ze legden contact met diverse bedrijven en instellingen en kregen het voor elkaar dat Haydar in een atelier mocht meewerken. Dit beviel zo goed dat hij meteen werd aangenomen. Via dit bedrijf kwam hij bij een chique mannenmodezaak terecht, waar hij naar grote tevredenheid en met veel plezier werkt. Toch bleef de droom van een eigen zaak bestaan.

Recent bezocht Haydar het MST weer. Met goed nieuws: ze hebben een pand gehuurd aan de Korvelseweg en deze maand start hun eigen zaak. Om te zorgen dat er voldoende inkomen is blijft hij ook in loondienst werken, maar hij gaat zijn droom verwezenlijken!

Het MST droeg hieraan bij. Ook breidden Haydar en Foorozan hun sociale netwerk uit, waardoor ze anderen om hulp kunnen vragen als dat nodig is. Marieke: "We gaven ze de gelegenheid om aan hun basisvaardigheden te werken, stonden samen stil bij de Nederlandse regelgeving en bemiddelden tussen hun droom en de verwachtingen van de maatschappij. Daardoor zijn ze nu in staat om hun eigen bedrijf te openen."

Meer berichten