Tijdens de jaarlijkse avond van Midden-Brabantse bijenhouders kreeg Mari van iersel het kleinood door loco-burgemeester Erik de Ridder opgespeld. Hij is nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Tijdens de jaarlijkse avond van Midden-Brabantse bijenhouders kreeg Mari van iersel het kleinood door loco-burgemeester Erik de Ridder opgespeld. Hij is nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Wie bijen teelt, ook mensen veelt

Imker Mari van Iersel (74) uit Udenhout kreeg vorige week een koninklijk lintje uitgereikt. Tijdens de jaarlijkse avond van Midden-Brabantse bijenhouders werd het kleinood door loco-burgemeester Erik de Ridder bij hem opgespeld.

Door Ron van Kuijk

UDENHOUT - Mari zette zich - gedurende zijn meer dan 45 jaar imkerschap - op vele manieren en plekken in voor imkers. Op plaatselijk niveau zou je kunnen zeggen dat alle huidige imkers (mede) door Mari zijn opgeleid. Op lokaal/regionaal niveau was hij rond de eeuwwisseling één van de initiatiefnemers van de samenwerking tussen de verschillende imkerverenigingen uit Midden-Brabant.

Ook op landelijk niveau was en is Mari al heel lang actief. Al sinds 1995 schrijft hij in het landelijk imkersblad waarvan hij ook jarenlang hoofdredacteur was. Verder was hij één van de drijvende krachten achter de oprichting van landelijke imkersbond NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) in 2006.

De onderscheiding was geen verrassing voor de oud-basisschoolleerkracht. Echtgenote Tineke liet weten dat het beter was om Mari niet ter plekke te verrassen op 19 januari vandaar dat hem al eerder werd verteld dat 'het zijne majesteit had behaagd'. De blijdschap was er echter niet minder om.

Van Iersel was in 2005 medeverantwoordelijk voor de fusie van diverse kleine en middelgrote bijenclubs tot één landelijke vereniging; de NBV. Daarnaast geeft hij sinds 1976 cursussen aan beginnende en gevorderde imkers. Hij is als lid van de Onderwijscommissie van de NBV docent aan de landelijke opleiding voor bijenteeltleraren. Hij heeft veel betekend in het op een duurzame wijze bestrijden van de varroa-mijt.

Al sinds de grote bijensterfte in de jaren '80 en '90 houdt hij zich bezig met de bestrijding van deze grootste vijand van de bijen. Hij heeft hiertoe een zeer effectieve methode ontwikkeld. Voor het landelijke tijdschrift 'Bijenhouden' was Mari van Iersel 16 jaar redacteur en heeft hij sinds 1995 zo'n 150 artikelen gepubliceerd.

Meer berichten